Sfeerfoto van Groen Licht
Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Slim verwarmen

14 nov 2016
  •  
leestijd 2 minuten
slim verwarmen
De temperatuur zakt, de verwarming gaat aan. Een gemiddeld gezin gebruikt jaarlijks zo’n 1500 kubieke meter gas. Dat kost ongeveer 1000 euro op je energierekening.
Daar kun je flink op besparen! Gebruik je verwarming slim. Zo bespaar je energie én kun je honderden euro’s goedkoper uit zijn.
Als je de thermostaat deze winter één graad lager zet dan je gewend bent, dan bespaar je daarmee 80 euro per jaar.
Je hoort weleens dat je de thermostaat ’s nachts of als je weg bent niet te laag moet zetten. Je huis zou dan teveel afkoelen. Dat blijkt niet te kloppen. Het advies is tegenwoordig om de verwarming op 15 graden te zetten als je geen verwarming nodig hebt. De thermostaat slaat dan niet aan. Een uur voor je vertrekt of naar bed gaat kun je ‘m al laag zetten.
Alleen als je vloerverwarming hebt, moet de thermostaat op 17 of 18 graden blijven staan. Anders duurt het opwarmen te lang.
Je kunt flink besparen door alléén de ruimte te verwarmen waar je bent. En zorg dat je de tussendeuren dichthoudt! Dat klinkt logisch, maar als je dat nu nog niet doet kun je jaarlijks meer dan tweehonderd euro besparen met deze tip. Het zorgt wel voor een boel heen-en-weer geren van radiatorknop naar radiatorknop. Maar ja – daar blijf je wél warm van.
Tot slot: in een koud huis val je af! Bij een lage temperatuur gaat namelijk je stofwisseling omhoog. Proefpersonen in een huis van 15 graden hadden minder wit vet, waarvan je dik wordt, en meer bruin vet, dat door je lichaam als brandstof wordt gebruikt. De verbranding van de proefpersonen steeg met 18%! En dan hoef je alleen maar op de bank te zitten. Zonder dekentje.

Met dank aan Milieu Centraal