Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!

VOLG ONS

Groen Licht

Plastic soep in de oceaan

20 mrt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Plastic soep in de oceaan
Alle waterwegen in Nederland staan met elkaar in verbinding. De gemalen spuien een teveel aan water over van de sloot naar het kanaal bijvoorbeeld. Maar klein plastic afval wordt niet uit dat water gefilterd. En dat betekent dat dat via het gemaal uiteindelijk terecht kan komen in zee.
Shane Kleyhorst van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier realiseerde zich dat het zo werkt toen zijn dochter een spreekbeurt moest houden over de plastic soep in onze oceanen.
Zo’n 70% van de plastic soep in zee komt daar terecht vanaf het land. Dat waait in zee maar wordt er ook in gespuid via gemalen. Want die halen alleen grof plastic uit het water, zoals kratten en emmers. Omdat vissen ook door het gemaal heen moeten kunnen, kunnen de filters niet piepklein zijn en dus ook niet al het plastic tegenhouden.
Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier haalt jaarlijks zo’n 100 kuub grof plastic uit de gemalen. Qua kleiner plastic is de hoeveelheid onbekend; schattingen liggen tussen 50 tot 80 kuub. Dat zijn zo’n zes vrachtwagens klein plastic per jaar.
Presentator Brecht van Hulten gaat met Waternet het water rond Amsterdam op. Daar wordt dagelijks een kuub plastic uit het water gehaald. Maar, niet alle plastic wordt verwijderd. En wat ronddrijft, kan doorstromen.
Het is natuurlijk zonde als dat via het gemaal in zee terechtkomt. Dat moet dus anders, aldus Kleyhorst. Zijn hoogheemraadschap organiseerde daarom afgelopen winter een prijsvraag om een oplossing te zoeken.
Rinze de Vries deed mee en won. Hij studeerde Technische Bestuurskunde en is sinds lange tijd geïnteresseerd in watermanagement. De Vries bedacht een plastic schep die in het gemaal geplaatst wordt. Het rad schept over de hele waterlijn het plastic uit het water. Vissen kunnen eronderdoor en het plastic wordt naar boven gedrukt door een geleide stroming.
De Vries gaat samen met het hoogheemraadschap kijken of er een proefopstelling op labopstelling mogelijk is om de werking van het scheprad uit te proberen.
Sfeerbeeld BNNVARA programma's