Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Op het bord van Shay Kreuger (THT en TGT)

15 mei 2017
  •  
leestijd 4 minuten
Shay Kreuger
Shay kookt graag met verse producten. Maar ze gebruikt ook weleens groente of bonen uit pot of blik. Met groente uit potten en blikken heeft Shay wél een ingewikkelde verhouding. Shay:” Als ik een blik bonen in de kast heb, waarop THT 2019 staat, dan koop ik toch liever een nieuw blik bonen in de winkel…” En stel dat de THT (Tenminste Houdbaar Tot) al verstreken is, dan zal Shay dat zeker niet opeten.
Het zalmpakket van Shay
In Op je Bord kookt Shay daarom ook met verse groente.
Ingrediënten:
Een moot zalm
Citroenen
Sperziebonen
Paprika (rood, geel & groen)
Trostomaatjes
Courgette
Aubergine
Gekookt ei
Kikkererwten
Olijfolie
Peper
Zout
Viskruiden
Stap 1: snij alle groente
Stap 2: was de zalm met citroen
Stap 3: pak folie alle groenten stapelen
Stap 4; peper, zout en olijfolie op de groente
Stap 5: leg de zalm bovenop met de viskruiden erop en 2 schijfjes citroen
Zet 20 minuten in een voorverwarmde over van 200 C.
Bon appetit!
Waar ken je Shay van?
Shay Kreuger presenteert samen met Morad de middagshow op FunX. Het programma Morad & Shay is van maandag t/m donderdag te horen van 16:00 tot 19:00. Zie ook hier: http://www.funx.nl/radio/shows/morad-a-shay
Verder sluit Shay in haar programma ‘De wat een week show met Shay’ de week af op NPO Radio 2.  Op vrijdagnacht tussen 1.00 en 2.00 neemt ze de week door met luisteraars en vaste gasten. Zie hier: http://www.nporadio2.nl/dewateenweekshowmetshay/gemist/uitzending/241197/29-04-2017
En meer over Shay kun je lezen op haar eigen website:
Over de houdbaarheidsdata
Hoe zit dat nu met de houdbaarheidsdata? Groen Licht zocht het uit.
Tijdens de Nationale Voedseltop in januari 2017 ondertekende het CBL (Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) namens de supermarkt- en foodservicesector, de  Green Deal  ‘Over de datum’ om de consument de betekenis van houdbaarheidsdata en de houdbaarheid van producten (ook na openen) uit te leggen zodat voedselverspilling door de consument vermindert.
THT en TGT
Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt namelijk dat consumenten moeite hebben met de interpretatie van de verschillende datumaanduidingen op verpakkingen van voedsel. Slechts 38% van de consumenten weet het verschil tussen THT (Ten Minste Houdbaar Tot) en TGT (Te Gebruiken Tot) en 16% van de consumenten gooit voedsel direct na verloop van de THT-datum weg. Tegelijkertijd geven consumenten aan minder voedsel te willen verspillen. Een deel van de voedselverspilling bij de consument is gerelateerd aan het weggooien van voedsel waarvan de consument niet zeker is of het nog veilig te eten is. Een goede omgang met houdbaarheidsdata op voedingsmiddelen door consumenten kan 14 kilo aan verspilling per persoon per jaar voorkomen. Oftewel 238 miljoen kilo totaal per jaar.
Green Deal
De andere ondertekenaars van de Green Deal zijn staatssecretaris Martijn Van Dam, minister Schippers, staatssecretaris Dijksma, FNLI, de Nederlandse Zuivel Organisatie en Wageningen University & Research. Martijn van Dam legt in deze aflevering van Groen Licht uit, hoe de laatste stand van zaken is betreffende het indienen bij de Europese Commissie over vergroten van de lijst van langer houdbare producten. De Europese Commissie staat open voor het verzoek van Martijn van Dam, namens de Nederlandse overheid, om de lijst te vergroten, maar ze willen graag bewijs zien hiervan.
Geen houdbaarheidsdatum
Supermarkten willen de consument nog beter informeren over de betekenis van de houdbaarheidsdata, hoe hier mee om te gaan en het geven van tips over bewaren en bereiden via hun communicatiemiddelen. Het CBL doet bovendien een appèl op haar leden om THT-data niet korter vast te stellen dan nodig voor optimaal behoud van kwaliteit. Bovendien roept zij haar achterban op om, daar waar de Europese regelgeving dit toestaat, geen houdbaarheidsdatum op een verpakking te zetten, tenzij hiervoor een uitlegbare reden is. Uiteraard wordt in de uitvoering van deze Green Deal niet getornd aan de borging van voedselveiligheid of het verstrekken van juiste consumenteninformatie. In onze aflevering legt Marieke Doolaard, woordvoerder op gebied van duurzaamheid binnen het CBL, uit hoe zij de supermarkten nog beter willen laten informeren.
47 kilo verspilling per persoon
Om onze welvaart ook voor toekomstige generaties te behouden is het nodig om het concurrentievermogen van onze economie te versterken en tegelijkertijd de belasting van het milieu en de afhankelijkheid van fossiele energie en schaarser wordende grondstoffen te verminderen. Daarom richt de branche zich ook op het terugdringen van verspilling binnen de eigen organisaties en de voedselketen in zijn geheel. De totale hoeveelheid voedselverspilling in de Nederlandse agrifoodketen in 2014 lag tussen de 1,9 en 2,6 miljard kilo. De Nederlandse consument verspilde in 2013 zo’n 47 kilo per persoon, zo’n 800 miljoen kilo per jaar. Dat is 27% van de totale voedselverspilli ng. Alle inspanningen moeten leiden tot minimaal een halvering van de totale voedselverspilling door de consument in 2025.
Bron: www.CBL.nl: houdbaarheidsdata 2017
www. WUR.nl/ Wageningen University& Research, Monitor Voedselverspilling, update 2009-2014, juni 2016.
Bron: RIVM , Wat ligt er op ons bord? Veilig, gezond en duurzaam eten in Nederland, januari 2017