Op het bord van Liesbeth Staats
07-03-2016
• leestijd 1 minuten
Tijd om boodschappen te doen is er niet altijd. Journaliste Liesbeth Staats heeft het vaak te druk voor een rondje supermarkt. Ze laat daarom maaltijdboxen bezorgen. Dat scheelt tijd, maar heeft nog een voordeel: ze heeft exact wat ze nodig heeft in zo’n doos en hoeft dus geen voedsel weg te gooien. Liesbeth vraagt zich af: als we allemaal zouden koken met afgepaste hoeveelheden voedsel, wordt de overproductie van voedsel dan minder en het eten economischer verdeeld?
Voor het antwoord op deze vraag gingen we op bezoek bij Toine Timmermans, programmamanager duurzame voedselketens aan de Universiteit van Wageningen. Elk jaar wordt er in Nederland 2,7 miljoen kilo aan voedsel verspild. Dat gebeurt bijvoorbeeld al tijdens de productie en opslag, maar ook doordat wij met z’n allen eten en drinken weggooien. Die totale voedselverspilling kost alleen in Nederland al 5 miljard euro. Daar ligt dus een enorme kans voor verbetering en winst. Maar dan moet er wel iets gebeuren, legt Timmermans ons uit.
Jamies Siciliaanse spaghetti alla Norma met aubergine, kappertjes & basilicum (recept via
www.hellofresh.nl )
Voor 2 personen:
1 aubergine
2 tenen knoflook
4 takjes verse basilicum
1 tl gedroogde oregano
½ tl gedroogde chilivlokkenolijfolie
1 tl kappertjes
1 tl rode wijnazijn
1 blik van 400 g pruimtomaten
160 g volkoren spaghetti
25 g pecorino extra vergine olijfolie
Zwarte peper en zeezout