Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Lantaarnpalen op zonne-energie

9 mei 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Lataarnpalen op zonne-energie
Zo her en der in Nederland zie je ze staan. En dan vooral op plekken waar geen elektriciteit is. Mooie lantaarnpalen die werken op zonne-energie. Dit zijn Soluxio-lantaarnpalen.
Het unieke van deze lantaarnpalen is dat gebruik gemaakt wordt van 'gebogen zonnecellen'. Iedereen kent de zonnepanelen wel, waarin vlakke zonnecellen zijn verwerkt. Maar dat je ook gebogen zonnecellen kunt maken die een hoog rendement hebben is nieuw. Lennert van den Berg en Koen Haest van FlexSol Solution geven ons een een toelichting. 
Die techniek van gebogen zonnecellen hebben ze ook gebruikt voor dakpannen met zonnecellen. En die dakpannen zien eruit als jaren 30-dakpannen. Meer informatie hierover vind je op de website .
Die dakpannen en de lantaarnpalen bevatten slimme technologie. Zo kunnen de lantaarnpalen op afstand via internet worden uitgelezen en bediend.
Deze palen zijn in aanschaf wel veel duurder dan de 'gewone' lantaarnpalen. Maar op de lange termijn zijn ze veel voordeliger, aldus Lennert en Koen. Normaal gesproken heb je namelijk te maken met installatie, grondwerkzaamheden, contracten met energieleverancier en de stroomkosten. Bij Soluxio hoeven geen kabels te worden aangelegd en is de energie gratis.