Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Kippen tegen bestrijdingsmiddelen

27 feb 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Kippen tegen pesticide 2
Stel je bent boer en je baalt van al die bestrijdingsmiddelen. Wat doe je dan? Lelieboer  Gerben Ravensbergen van Lilies of Life  zocht het uit en vond  Stichting Red Een Legkip .
Gerben Ravensbergen is wellicht geen gewone lelieboer. Hij teelt al twintig jaar lelies zonder de grond te ontsmetten. Daardoor blijft alles in de grond leven, dus is er een beter biologisch evenwicht. Helaas krijgt het onkruid daardoor meer kans. Het is heel gewoon om het onkruid te verdelgen met pesticiden, maar wat voor schade levert dat allemaal wel niet op? Daar kun je onderzoek naar doen, maar je kan ook op zoek naar alternatieven, zodat die pesticiden niet meer nodig zijn.
Boerderijen gebruiken al eeuwen kippen om onkruid en ander rommel op te ruimen, maar tegenwoordig lijkt dat niet meer zo populair onder boeren. Is dat niet vreemd? Gerben vroeg reguliere pluimveehouders om advies. Wat hebben die kippen nou nodig om op zijn leliekwekerij een goed leven te hebben? Dat bracht weinig informatie op, dus zocht Gerben online verder.
Op het internet vond Gerben Stichting Red Een Legkip, een organisatie die uitgerangeerde legkippen van de slacht wil redden. Zij bieden de boer hetzelfde bedrag dat hij anders zou krijgen van de slager. Zij herplaatsen de kippen bij mensen die hebben aangegeven de kippen een goed leven te willen geven. De eisen zijn niet gering, want anders lopen de kippen van de wal in de spreekwoordelijke sloot. Er moet minstens een serieus hok met behoorlijke tuin voor de lieve kippetjes zijn, waar ze een of enkele jaren kunnen scharrelen.
Lelieboer Gerben heeft ruimte zat en de kippen verrichten uitstekend werk. Doordat de kippen het onkruid eten, woelen ze de grond goed om. Dubbele winst! En Gerben hoefde nauwelijks aanpassingen aan zijn kas te doen: wat doosjes met sto blijkt genoeg voor de kippen om hun ei kwijt te kunnen. Omdat de kas overdekt is, kunnen de kippen overal slapen waar ze willen.
Het personeel in de kas had niet lang nodig om te wennen aan de kippen. Nu rennen ze bij wijze van spreken 's ochtends de kas in voor de verse eitjes. Want dat is natuurlijk een mooie bijverdienste en het smaakt beter dan een ei uit de intensieve pluimvee-industrie!
Stichting Red Een Legkip is nog altijd op zoek naar nieuwe adoptieouders. Voor meer informatie: kijk op de site van Red Een Legkip. Daar vind je ook meer informatie over een petitie die 500 miljoen vleeskuikens wil redden.