Tips, tricks en nog veel meer groens!

Gewild wildgroei

10-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Gewildgroei
Onkruid bestaat niet, al het groen in de stad is gewenst! Dat vinden  Bennie Meek en Vincent Wittenburg. Zij zijn de initiatiefnemers van Gewildgroei, een beweging die pleit voor een plantsoenrevolutie in de Nederlandse steden. En dat betekent: meer onkruid in de stad. 
Hun missie? Mensen anders laten denken over wat we onkruid noemen. Want enerzijds geeft de gemeente geld uit om groen weg te halen, anderzijds investeert het in de aanleg en het onderhoud van plantsoenen. En dat is gek. Vincent: "Het is de context die bepaalt of iets onkruid is of niet. Het is niet zozeer het plantje an sich, het gaat om de plek waar het plantje staat en dat is volgens ons dan 'een verkeerde plek'. En daarom moet het weg." Maar uit onderzoek blijkt dat meer groen in de stad juist goed is voor je gezondheid; mensen voelen zich er onbewust ook beter door. Meer natuurlijke vegetatie in de stad, dus!
Om hun missie een handje te helpen, hebben Vincent en Bennie speciale stoeptegels ontworpen waarbij het groen gemakkelijker vrij spel krijgt. In gewone trottoirs leggen zij stoeptegels met een gat erin. De tegel heeft twee functies: je geeft letterlijk meer ruimte aan de plant en je laat ook aan omstanders zien: kijk, dit plantje mag hier zijn. Want je ziet vaak dat mensen die niet van onkruid houden hun beklag doen bij de gemeente, die het vervolgens weghaalt. Maar mensen die van het groen houden nemen veel minder snel het initiatief om dat te melden. Met een tegel kunnen ze veel makkelijker vertellen dat ze groen waarderen.
De gemeente Enschede is de eerste gemeente die tienduizend tegels heeft besteld. Ook is er interesse getoond vanuit Rotterdam, Amsterdam en Almere. En elke individu die dat wil kan vanaf nu ook zijn eigen tegel kopen en zo ambassadeur worden van de beweging.
Vincent vertelt: "Ik sta nu in een fabriek. We goten de tegels eerst zelf. Maar zo’n grote bestelling kunnen we niet aan. In de fabriek rollen twaalf tegels per zestien seconden van de band. Met hulp van de gemeente Enchede proberen we de tegels te slijten aan de inwoners van de stad. Zodat er allemaal ambassadeurs van Gewildgroei ontstaan." 
Het Stedelijk Natuurbeheer zit de beweging wel een beetje in de weg: "In Nederland is alles in een draaiboek gegoten; groenbeheerders worden niet geacht om na te denken, die moeten gewoon een bepaald gebied onderhouden. En daar mag het gras maar maximaal twee centimeter lang zijn. Wij proberen te breken met dat systeem." 
Een Gewildgroei-tegel winnen? Kijk snel op onze Twitter.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.