Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Energieslurpers van het jaar

3 apr 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Energieslurper
We zijn allemaal op zoek naar manieren om minder energie te verspillen, in en om het huis. Wat zijn nou de vijf grootste energieslurpers?
Volgens MilieuCentraal staan op 5 de koelkast ‘Amerikaanse stijl’ en de thuistap voor een koud biertje. Ze verbruiken beiden zo'n 500 kWh per jaar, dat is 110 euro per jaar.
Vervang je die enorme koelkast door een nieuwe A+++ koelkast, dan stoot je bijna 7 keer minder uit CO2 uit. En als je in die koelkast dan ook je bier legt, kan de energieslurpende biertap ook weg. 
Op 4 staat het waterbed, met 750 kWh per jaar. Het warmhouden van het waterbed kost dus zo’n 165 euro. Dat is wel veel, als je bedenkt dat een gewoon bed helemaal geen stookkosten heeft.
Water op temperatuur houden kost sowieso veel energie, blijkt ook uit de nummer 3 van onze energieslurper-top-vijf: het tropisch aquarium, met 900 kWh. Het verwarmingselement en de pomp van het vissenbad kosten al gauw €200 per jaar en levert een uitstoot op van meer dan 500 kilo CO2.
Op 2 staat de elektrische kachel zonder thermostaat, met duizend kWh per jaar. Die kost zo'n €220, terwijl een elektrische kachel met thermostaat nog geen derde daarvan kost.
Met stip op nummer 1 staat de tuinvijverpomp. Een grote verbruikt al snel 200 watt. Als die pomp altijd aan staat, kost dat 1840 kWh, goed voor meer dan duizend kilo CO2 en 400 euro per jaar. Voor dat geld kun je elk jaar wel 10 nieuwe koi karpers voor de vijver kopen.