Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Digitale glossy

8 feb 2016
  •  
leestijd 2 minuten
glossy
Hoe lees jij liever je tijdschrift: digitaal of op papier? 
Maar 15% van de Nederlanders leest dagbladen alleen digitaal. De digitale tijdschriftenlezers zijn met nog minder: slecht 2,8% leest een tijdschrift altijd van een scherm. Papier is dus populair: 22% leest dagbladen en tijdschriften alleen op papier, 59% wisselt het af: de ene keer een papieren versie, op andere momenten wordt laptop, smartphone of tablet gepakt. Als je daarbij bedenkt dat dertien miljoen mensen vorig jaar minimaal één tijdschrift lazen en dat zeven miljoen mensen dagelijks een krant leest, dan is dat weinig duurzaam. Wij Nederlanders verbruiken in totaal zo’n 100 kilo papier per persoon per jaar.
Waarom nog lezen van papier? Uit onderzoek blijkt dat hersenen informatie minder goed opslaan bij digitaal lezen. Gevoel speelt ook een rol: geluid, geur en lekker blaadjes omslaan. Daarnaast sla je een mug niet zo gemakkelijk dood met je tablet. En ach, tegenwoordig wordt papier keurig gerecycled, dus waar zou je je druk om maken? Dat laatste klopt, maar geldt niet voor al ons leesvoer. Zo zijn glossy’s een crime voor veel papier-recyclaars. Het papier is prachtig wit – het heeft een goede vezel en is eigenlijk uitermate geschikt voor recycling – maar om elk blaadje zit een dun laklaagje. Dat laagje blijft plakken aan de papierverwerkingsmachines, waardoor de boel hopeloos vast loopt.
Dus als je van plan bent dat schermlezen eens uit te proberen – bijvoorbeeld via de apps Maggy, Blendle of tijdschrift.nl – begin dan vooral met de digitale versie van je favoriete glossy!
Cijfers: GfK en NOM