Sfeerfoto van Groen Licht

Groen Licht

Was elke maandag om 19.20 uur te zien opnpo2

Tips, tricks en nog veel meer groens!
Groen Licht

Deze leerlingen leren jóu een klimaatlesje!

8 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Small effort, big impact
Als we met zijn allen kleine dingen veranderen (bijvoorbeeld vaker de fiets of het OV nemen, korter douchen of méér vegetarisch eten), kunnen we een grote bijdrage leveren aan een duurzamere wereld én het bestrijden van de opwarming van de aarde. Dat wisten wij natuurlijk al, maar nu zet ook de jeugd zich in voor het milieu! Leerlingen van een middelbare school hebben namelijk een video gemaakt, zodat de hele wereld gemotiveerd wordt om een steentje bij te dragen! En dat vinden wij nou echt een tof project.
De leerlingen en leraren het Lorentz Lyceum in Arnhem zijn een project over duurzaamheid gestart. Ze wilden te weten komen hoe we het klimaatprobleem aan kunnen pakken. Een nogal grote vraag, zou je zeggen. Maar na wat onderzoek, kwamen ze elkaar dat alle kleine beetjes écht helpen en dat we de berichtgeving over het klimaatprobleem wat positiever moeten insteken. Uiteindelijk hebben ze een animatie gemaakt, waarvan ze hopen dat-ie de wereld over gaat en iedereen kan inspireren om zijn of haar steentje bij te dragen!
"Wanneer we iets zien of horen over de opwarming van de aarde, worden we vaak geconfronteerd met heftige beelden, zoals uitgehongerde ijsberen op een drijvende ijsschots, schoorstenen van fabrieken met enorme rookpluimen of schokkende titels als ‘alarmerend rapport’ en ‘toegenomen risico’. Volgens Climate Outreach  zorgt deze manier van berichtgeving ervoor dat veel mensen zich angstig en machteloos gaan voelen. Manieren om met deze gevoelens om te gaan is het ontkennen van het probleem, de dreiging bagatelliseren of boos worden op de boodschapper", aldus Petra Willems, docent Maatschappijleer op het Lorentz Lyceum.
"Wie een breed publiek in beweging wil krijgen over klimaatverandering, zou altijd positieve beelden moeten uitdragen, schrijft Noorse psycholoog Stoknes , en mensen moeten aanspreken als burgers die collectief verandering teweeg kunnen brengen. Onze daden reiken verder als ze plezier en enthousiasme uitstralen, in plaats van schuld en wrok. Dat is exact wat we hebben geprobeerd te doen in dit filmpje. Het slot van het filmpje draagt positieve beelden uit en het motto smALL effort, big impACT  herinnert mensen eraan dat als we met zijn allen veranderen, we met zijn allen ook een groot effect kunnen hebben."
Bekijk hier hun animatie (en vergeet niet de ondertiteling aan te zetten!):