Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING Nederlandse inzending Oscars

5 okt 2015

THOSE WHO FEEL THE FIRE BURNING van regisseur Morgan Knibbe wordt namens Nederland ingezonden naar de Academy Awards voor de categorie Documentary Feature.

Those Who Feel the Fire Burning is geproduceerd door de Amsterdamse producent BALDR Film. De Nederlandse Oscar Selectie Commissie die THE PARADISE SUITE selecteerde als Nederlandse deelname aan de Academy Awards in de categorie Best Foreign Language Film, was zeer onder de indruk van Those Who Feel the Fire Burning en de film eindigde als hoogste documentaire. De Oscar Selectie Commissie werd geraakt door de potische, artistieke en intieme vertelstijl van de film. Mede ingegeven door het actuele thema van de film, besloten EYE International en het Filmfonds vervolgens om de krachten te bundelen en de film in te sturen naar de Academy Awards.

EYE International en het Nederlands Filmfonds ondersteunen gezamenlijk de inzending naar de Oscars en de kwalificatie vertoningen van de film in de Verenigde Staten. In december wordt de documentaire gedurende een week vertoond in bioscopen in zowel New York als Los Angeles, wat n van de kwalificatie eisen is voor een documentaire voor deelname aan de Academy Awards. Op 14 januari 2016 maakt de Academy de genomineerden bekend voor alle categorien. De Oscars worden uitgereikt in februari 2016.

De film toont in een onconventionele, potische vorm een ernstig maatschappelijk en actueel probleem: het dagelijks leven van vluchtelingen die vast zitten aan de rand van Europa.

Afgelopen vrijdag won Those Who Feel the Fire Burning maar liefst twee Gouden Kalveren tijdens het Nederlands Film Festival: n voor Beste lange Documentaire en voor Beste Sound Design. Knibbe ontving tevens de prijs van het Forum van de Regisseurs, een programma van het Nederlands Film Festival voor grensverleggende cinema. In mei is de film uitgebracht in de Nederlandse bioscopen en  ontving toen lovende kritieken; De film is een virtuoze meesterproef (De Volkskrant).

Morgan Knibbe studeerde in 2012 af aan de Nederlandse Filmacademie met zijn film A twist in a fabric of space.  Voor deze film won hij een Wildcard van het Nederlands Filmfonds. Met zijn korte film Shipwreck won hij o.a. een Zilveren Luipaard op het filmfestival van Locarno.

Populair bij BNNVARA