De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Sophie Hilbrand over waarom het een mannenwereld is

13-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
294 keer bekeken
  •  
1920_bnnsociaalexperiment-3519-def-952742

Nederlandse investeerders steken hun geld bijna uitsluitend in start-ups van mannen. Maar liefst 94,3 procent van de investeringen gaat naar start-ups die volledig bestuurd worden door mannen en slechts 0,8 procent gaat naar bedrijven waar een vrouw aan het hoofd staat. En dat terwijl 17 procent van alle Nederlandse start-ups een vrouwelijke (mede-)oprichter kent. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat start-up-bedrijven met vrouwen in de top consequent beter presteren. Ook blijft er veel economisch potentieel onbenut, omdat er alleen wordt geïnvesteerd in producten van mannen voor mannen, terwijl de helft van de bevolking uit vrouwen bestaat. 

In ‘It’s a man’s world’ onderzoekt Sophie Hilbrand de onzichtbare bias die aan dergelijk gedrag ten grondslag ligt. Het is een sociaal experiment waarbij de rollenpatronen worden omgedraaid. In Nederland blijft de maatschappelijke discussie over economische en sociale ongelijkheid vaak steken in verontwaardiging enerzijds en bagatellisering anderzijds. In de uitzending van DWDD vertelde Sophie Hilbrand dat ze meer geïnteresseerd is in de onderliggende oorzaken, zoals de onzichtbare verwachtingen die de maatschappij aan zowel mannen als vrouwen oplegt. Wij vroegen haar wat ze daar precies mee bedoelt.

“Kijk, het gaat nergens over schuld. Wat je ziet is dat deze investeerders leiderschap herkennen in mannen, omdat dat is wat ze om zich heen zien en dat is wat ze zelf zijn. Als er een CFO wordt gezocht kan een vrouw met een zwaar CV zich vaak nog wel in de kijker spelen, maar als het gaat om het intuïtief beoordelen van leiderschapskwaliteiten wordt vaker gedacht dat een man die heeft.”


"Veel mensen geloven stiekem wel wat Thierry Baudet zegt over wat de vrouwtjes eigenlijk willen"

Mensen zijn zich vaak niet bewust van hun bias, maar dat betekent niet dat overtuigingen niet diepgeworteld zijn:

“Veel mensen zullen niet hardop uitspreken, maar stiekem wel geloven, wat iemand als Thierry Baudet zegt over ‘wat de vrouwtjes eigenlijk willen’. Er is weinig bereidheid om de eigen bias te erkennen, laat staan te bestrijden. En dat werkt op alle fronten door. Je ziet dat mannen vaak al staan te juichen als ze een dag per week op het schoolplein staan. En vrouwen blijven vaak te lang twijfelen over of ze iets wel kunnen voordat ze zichzelf voor een topfunctie naar voren schuiven. Vergeet ook niet dat wij pas de eerste generatie zijn die massaal zijn blijven werken na het krijgen van kinderen. Onze moeders werden vaak nog ontslagen zodra de eerste onderweg was.”

Hoe kunnen mensen, en in dit geval investeerders, dat verwachtingspatroon doorbreken?

“Houd er rekening mee dat deze aannames er zijn en durf er voorbij te kijken. Er zijn wel bedrijven die uitspreken een meer diverse samenstelling te willen, maar ook zij maken het in de praktijk vaak niet waar omdat de mensen die erover gaan in dezelfde aloude valkuilen trappen. Je kunt diversiteit niet afdwingen met een token vrouw of persoon van kleur. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat mensen pas van de heersende norm durven af te wijken en voor hun eigen ideeën opkomen wanneer ze in een groep van tien met zijn drieën of meer zijn. Zijn ze alleen of met zijn tweeën, dan is het effect nihil.”

Kijk de eerste aflevering van It's a man's world hier terug.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.