Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

Elke werkdag, 19:00 opnpo1

De talkshow DWDD wordt gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. Met uiteraard LuckyTV en De TV Draait Door. Elke werkdag live vanaf het Westergasfabriekterrein in Amsterdam.
De Wereld Draait Door

Kerstvakantie kijkvoer: de beste fantasy en sf-kostuumdrama's van 2019

27 dec 2019
  •  
leestijd 3 minuten
darkmat
Na onze lijst met de beste historische kostuumdrama's van 2019 (deel 1 en deel 2) is het nu tijd voor de kostuumdrama's die zich niet in een periode uit de geschiedenis afspelen, maar in een wereld vol fantasie. Check deze lijst om te zien met welke series jij je deze kerstvakantie heerlijk onder een dekentje op de bank mag nestelen.

His Dark Materials, BBC 1/HBO


His Dark Materials is een meesterlijk gemaakt fantasieverhaal, gebaseerd op de boeken van Philip Pullman. In de miniserie worden alle mensen vergezeld door 'Dæmons'; dieren die altijd verbonden zijn met een mens en de belichaming zijn zijn of haar ziel. Het verhaal volgt de jonge wees Lyra Belacqua (Dafne Keen) die vanuit haar thuisstad Oxford naar het Noorden reist om haar vriend Roger te redden. Op haar zoektocht raakt Lyra verzeild in een mysterie rond haar oom Lord Asriel (gespeeld door James McAvoy), zijn ontdekking van elementaire deeltjes die 'Dust' heten en mogelijke parallelle werelden die het almachtige 'Magisterium' kost wat kost verborgen wil houden. De serie bevat veel onderhuidse maatschappijkritiek, met name ten opzichte van georganiseerde religie.

Carnival Row, Amazon Video Prime

In Carnival Row speelt Orlando Bloom politieman Rycroft Philostrate  die verliefd is op de fee-achtige Vignette Stonemoss, gespeeld door Cara Delevingne. De wereld waarin zij leven is een Victoriaanse fantasiewereld gevuld met mythologische migrantenwezens, die gevreesd worden door mensen en daardoor eigenlijk niet vrij mogen leven, liefhebben of rondvliegen. Het subplot draait over de zoektocht naar een gruwelijke seriemoordenaar. De Volkskrant spreekt van 'een buitengewoon fraaie fantasywereld te creëren die het midden houdt tussen Victoriaans Londen en de Droomvlucht in de Efteling'.

A Christmas Carol, BBC 1

De schrijver van Peaky Blinders, Steven Knight, paste voor deze BBC-miniserie het script van de Charles Dickens’ klassieker A Christmas Carol. De miserabele Ebenezer Scrooge (Guy Pearce) krijgt op Kerstavond visite van geesten uit zijn verleden, heden en toekomst, die hem laten zien wat de impact is van zijn egoïstische gedrag. De miniserie zal deze kerst worden uitgezonden op BBC One.

Game of Thrones, HBO/Ziggo

Na twee lange jaren wachten werd dit jaar eindelijk het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones uitgezonden. Hoewel niet iedereen blij was met de keuzes van schrijversduo Benioff en Weiss, die zelf een einde schreven toen George R.R. Martin het slot maar voor zich uit bleef schuiven, waren de beelden opnieuw beeldschoon. Bovendien wil je na zo veel jaar investeren gewoon weten hoe het afloopt met je favoriete personages. Voor de bingewatchers is het echter wel aan te raden om gewoon bij het eerste seizoen te beginnen.

Outlander, Netflix/Ziggo

Outlander is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Diana Gabaldon, waarin de tijdreizende arts Claire Randall (Caitriona Balfe) samen met haar 18e eeuwse Schotse Highlander-echtgenoot Jamie Fraser (Sam Heughan) verschillende historische avonturen beleeft. Het nieuwe, vierde seizoen is gebaseerd op het boek Drums of Autumn en speelt zich af in de Britse koloniën in wat later de Verenigde Staten zou worden.  De eerste drie seizoenen staan op Netflix, voor het vierde seizoen kun je bij Ziggo terecht.

War of the Worlds

Wallander-schrijver Peter Harness adapteerde voor de BBC de klassieke sciencefiction roman van H. G. Wells, War of the Worlds. Het slaperige plaatsje Horsell Common in Surrey wordt geraakt door een gigantische meteoor, wat later een ruimteschip vol vijandige aliens blijkt te zijn. De driedelige miniserie volgt George (Rafe Spall) en Amy (Eleanor Tomlinson) die in het Edwardiaanse Engeland een leven proberen op te bouwen als het noodlot afkomstig uit de ruimte toeslaat.

The Handmaids' Tale, Videoland/Canvas

The Handmaid's Tale, gebaseerd op de gelijknamige roman van schrijfster Margaret Atwood, speelt zich af in een dystopische nabije toekomst. De Amerikaanse samenleving wordt met ijzeren hand geregeerd door Gilead, een totalitair regime van christelijke fundamentalisten. Vruchtbare vrouwen worden gedwongen 'Handmaids' te worden en kinderen te baren voor hun mannelijke bevelhebber en diens onderdanige echtgenote. Elisabeth Moss speelt June Osborne, die samen met haar man en kind aan die totalitaire samenleving probeert te ontsnappen, maar daar niet in slaagt en gedwongen wordt ook Handmaid te worden. De serie, waarvan het derde seizoen dit jaar werd uitgezonden, bevat veel waarschuwingen voor en parallellen met de huidige tijd, waarin religieus fundamentalisme een comeback lijkt te maken.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wil jij het allerlaatste DWDD-nieuws ontvangen? Met de gasten van die avond, prijsvragen en meer? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!