Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Charmaine Charlemagne, Glodi Lugungu en Kay Slice over hun favoriete Apollo-artiesten

25 nov 2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
apollo
Het Apollo Theater in Harlem, New York is de plek waar talloze carrières werden gelanceerd. Vele Afro-Amerikaanse artiesten vonden er het spotlicht, van Billie Holiday en Aretha Franklin tot Stevie Wonder en James Brown. Vooral de Amateur Night, waar het zeer vocale publiek de artiesten soms letterlijk van het podium jouwde, is legendarisch. Ter ere van de IDFA-documentaire over het theater organiseerde DWDD afgelopen vrijdag een eigen Amateur Night, waar Nederland kennismaakte met de engelachtige stem van Charmaine Charlemagne, de komische talenten van Glodi Lugungu en de swingende soul/funk/hip van Kay Slice. Bij de naborrel vroegen wij hen naar hun persoonlijke Apollo-helden:

Glodi Lugungu

De Congolees-Brabantse Glodi Lugungu groeide op in Dommelen, waar de comedy clubs ver te zoeken waren, maar de grappen op straat lagen. Lugungu was omringd door witte gezichten, maar op YouTube vond hij de herkenning die hij zocht. Hij kon urenlang kijken naar clipjes van stand up comedians zoals de legendarische optredens van Dave Chapelle en Steve Harvey in de Apollo.

"Nu nog steeds hoor. Het is zo'n speciale sfeer om zo'n zaal vol zwarte Amerikanen te zien reageren op wat zij herkenbaar vinden. Vooral de shows van Steve Harvey, die jarenlang Live at the Apollo presenteerde, zijn goed. Hij is echt een groot voorbeeld voor mij. Zijn show waarin hij een geel pak aan heeft heb ik denk ik wel 16 keer gekeken of zo. Hij kan het verschil tussen wit en zwart zo mooi in beeld brengen. Hoe het is om ontslagen te worden als donkere of witte man, bijvoorbeeld."

Charmaine Charlemagne

Zangeres Charmaine Charlemagne betoverde vrijdagavond de complete DWDD-studio met haar versie van de Etta James-klassieker 'At Last'. Toch duurde het best lang voordat Charlemagne het werk van de zangeres ontdekte.

"Ik was zelf altijd helemaal gek van Toni Braxton en probeerde altijd zoals zij te klinken. Wat niet gelukt is helaas, want ze zingt wel echt heel laag en ik heb moeten accepteren dat ik geen alt of tenor ben. Ook Beyoncé is een groot voorbeeld, die vrouw is een powerhouse! Eigenlijk heb ik pas de laatste jaren - ik ben nu 25 - Etta James ontdekt, nadat ik eindelijk naar mijn moeder ging luisteren toen ze zei: "Je moet eens wat meer oude platen luisteren, die mensen konden echt zingen." Ik kwam haar tegen toen ik iets zocht voor een jazzoptreden en leerde gaandeweg steeds meer van haar muziek kennen. Als ik nu een nieuw nummer van haar hoor denk ik 'alsof het voor mij geschreven is'. I love it!"

Kay Slice

De mannen van Kay Slice zijn te jong om de hoogtijdagen van de Apollo te hebben meegemaakt, maar kennen het theater vooral van het glasharde publiek, dat ooit Lauren Hill onder luid boegeroep van het podium verdreef. 

"We houden ook heel erg van comedy, dus we kenden de Apollo vooral van Dave Chapelle. We wisten wel dat grootheden als Will Smith, Kanye West en Queen Latifah er hebben opgetreden, maar dat daar nog een hele generatie muzikanten voor heeft gezeten weten we eerlijk gezegd pas sinds kort. Het zijn inderdaad belachelijk grote namen: Stevie Wonder, James Brown, Ray Charles."

Hun ideale line-up zou dan ook een mix van jong en oud, comedy en muziek zijn:

"James Brown, Will Smith en Dave Chapelle. Dat is nog eens een heftige avond."

Populair bij BNNVARA