NPO
Sfeerfoto van De Vooravond

De Vooravond

Vanaf 15 februari 2021 weer elke werkdag om 19:00 opnpo1

Het eerste tv-seizoen van De Vooravond is voorbij, op 15 februari 2021 zijn we weer terug op de buis. Online gaan we door met artikelen, video's en een podcast!
De Vooravond

Lowlands Science wint de Irispenning! Maar wat is de Irispenning?

1 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten
Lowlands science
De Irispenning is in 2019 in het leven geroepen door drie wetenschapsmusea: NEMO Science Museum, Rijksmuseum Boerhaave en Teylers Museum. De prijs is ingesteld om de ontwikkeling van wetenschap, technologie en het maatschappelijke belang van wetenschappelijk en technologisch onderzoek te stimuleren door originele en effectieve vormen van wetenschaps-communicatie te bekronen.

De Irispenning is bestemd voor instellingen, projecten of personen in Nederland die gedurende langere tijd – minimaal vijf jaar – op innovatieve wijze een breed publiek weten te bereiken en te informeren over onderwerpen in de categorie wetenschap en techniek. Eenmalige prestaties – een boek, een film, een voorstelling of een televisie-uitzending – komen niet in aanmerking voor de prijs.

Het wetenschapsonderdeel van muziekfestival Lowlands is de afgelopen jaren georganiseerd in samenwerking met New Scientist, campagnebureau BKB en de VPRO. Van begin af aan vonden zowel de bezoekers als de onderzoekers het een geweldig concept. Lowlands Science is in de loop der jaren doorontwikkeld. Op elke Lowlands-dag wordt er naast de laboratoria,  Live georganiseerd. Bij deze optredens gaan wetenschappers met een jonge doelgroep in gesprek over spannende, actuele onderwerpen.

Waarom op Lowlands?
Het grootste voordeel is dat er in een korte tijd heel veel mensen als proefpersoon kunnen fungeren. Festivalgangers zijn ook meer ontspannen dan proefpersonen die in een kil lab of kantoor worden bevraagd, waardoor vaak eerlijker en opener geantwoord wordt op soms gevoelige vragen.

Eric van Eerdenburg was te gast en vertelde hierover:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

De Vooravond Nieuwsbrief