Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Minions of Midas S01E01-02: complexiteit van corruptie

  •  
16-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
276 keer bekeken
  •  
The Minions of Midas
De Spaanse miniserie toont een solide verhaal over de perikelen in de hogere echelons van de samenleving.
'De maatschappelijke onvrede groeit en bedreigt de politieke stabiliteit', aldus de snel pratende nieuwslezer in een extra nieuwsuitzending. In Madrid ontstond een grootschalige opstand na een vreedzaam protest tegen de stijgende elektriciteitsprijzen. De sociale en politieke onrust in het land borrelt naar de oppervlakte: het is de verwezenlijking van de groeiende strijd tussen arm en rijk.
Het Spaanse drama The Minions of Midas (originele titel: Los Favoritos de Midas) is gebaseerd op het gelijknamige korte verhaal van de Amerikaanse auteur Jack London. Hier plaatst scenarist en regisseur Mateo Gil het verhaal in een dystopisch Madrid, waar talrijke demonstraties en ongeregeldheden plaatsvinden als gevolg van de groei van de sociale onrust door de politieke en financiële situatie van het land.
The Minions of Midas
De invloedrijke ondernemer Victor Genovés (Luis Tosar) staat sinds enkele maanden aan het hoofd van een van de grootste mediabedrijven in Spanje. Nu krijgt hij een onoverkomelijke taak voor zijn kiezen: een geheime organisatie van afpersers chanteert hem om 50 miljoen euro over te maken, of ze zullen een willekeurig persoon op een bepaalde plaats en datum doden, en telkens een nieuw slachtoffer toevoegen tot ze hun doel hebben bereikt. Intussen heeft de onderzoeksjournalist Mónica Báez (Marta Belmonte) een primeur in handen wanneer ze een verhaal toegeschoven krijgt over wapenleveranties in Syrië die zwaar worden gefinancierd door een Spaanse bank.
The Minions of Midas
Hoeveel is een mensenleven nu echt waard? Kan Genovés deze last op zijn schouders dragen? De zakenman straalt naar de buitenwereld een natuurlijke autoriteit uit, maar achter de schermen rommelt het. Hij is verwikkeld in een echtscheidingsconflict met zijn vrouw Laura (Bea Segura), en zijn zoon Marcos (Jorge Andreu) wijst zijn genegenheid af. Intussen heeft Mónica een grote invloed op Genovés en zijn liefdesleven.
The Minions of Midas
Gruwelijke moorden om de aandacht te vestigen op sociale misstanden. In de eerste afleveringen laten Gil en co-schrijver Miguel Barros doorschemeren dat het verhaal een gedachte-experiment is. De laatste jaren werd het wereldwijde publiek bedolven onder nieuwsberichten rond corruptie en economische-, arbeids- en pandemische crisissen. Gil en Barros leveren daarnaast tevens kritiek op de hogere klasse en hun invloed op de samenleving. Van de op oorlog gebaseerde economische belangen tot de onbekwaamheid van vastgeroeste financiële- en mediabedrijven om op te komen voor het algemeen belang. Te midden van de chaos dient Genovés zijn weg te vinden.
The Minions of Midas
De focus in de eerste twee afleveringen ligt op de consequenties van de ideologische en politieke discussie die de makers opwerpen. Naarmate het verhaal vordert loopt de spanning steeds meer op door de geschreven brieven. Wat wil de organisatie nu echt bereiken? De Spaanse miniserie vertelt een onderhoudend verhaal dat de amorele strijd van de elite toont.
The Minions of Midas S01, vanaf 13 november 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!