de Lagarde

Miseducation S01E01: dommige Legally Blonde-light

  •  
15-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
Miseducation

© Netflix

Onuitstaanbare en ronduit slechte komediereeks draait om verwaande, rijke tiener die al haar welvaart kwijtraakt en zal moeten aanpoten.

Mbali Hadebe (Buntu Petse) baadt graag in champagne, om de weelde waarin ze leeft te benadrukken. En dat toont ze via internet ook graag aan de buitenwereld. In de openingsscène van Miseducation organiseert de tiener een groots feest op het landgoed van haar moeder. Ze gedraagt zich arrogant, zet de jongen die een oogje op haar heeft te kakken, en vestigt vooral de aandacht op haarzelf. Maar dan staat ineens een groep agenten voor haar neus. Ze zijn van een politie-eenheid die vastgoed en roerende goederen vordert. Hadebe’s moeder blijkt een en ander op haar kerfstok te hebben en dus wordt een nachtmerrie bewaarheid. Alles van waarde wordt weggenomen en het luizenleventje van de hoofdpersoon is niet meer.

Al snel merkt Hadebe op dat ze nu ook een andere, betaalbaardere universiteit zal moeten zoeken. Dat wordt het niet erg prestigieuze Makhanda. Daar gedraagt ze zich eerst als voorheen, maar als haar studiegenoten ontdekken dat Hadebe die onuitstaanbare dame is die populair was op videoplatforms voordat ze werd gecanceld, dan distantiëren ze zich van haar. En dus, dat laat zich wel raden, zal Hadebe voor het eerst in haar leven moeten leren hoe ze zich nederig moet gedragen. Die boodschap ligt er letterlijk moddervet op: zo weigert ze aanvankelijk het vak ethiek te volgen maar wordt ze uiteindelijk gedwongen, want ja, ethisch gedrag, dat kent ze eigenlijk niet.

MiseducationS1_Netflix_0951

© Netflix

Miseducation is soapy en oogt oppervlakkig, net als de meeste Zuid-Afrikaanse Netflix-titels, spijtig genoeg. De serie laat zich omschrijven als een soort dommige Legally Blonde-light zonder ironie. Het is jammer dat makers van dit soort series telkens kiezen voor invalshoeken die zeker op Amerikaanse televisie al zo vaak zijn herontdekt. En dat rijkdom altijd als een groot goed wordt gepresenteerd helpt ook niet mee – alhoewel Adebe als ze haar nederigheid heeft gevonden vast iets kazigs zal zeggen over dat het hebben van goede vrienden meer waard is dan een volle bankrekening.

Miseducation S01, vanaf vrijdag 15 september 2023 in zijn geheel bij Netflix

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!