Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Gladbeck: The Hostage Crisis: onwerkelijk en knap gemonteerd

  •  
08-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
256 keer bekeken
  •  
Gladbeck: The Hostage Crisis
Documentairemaker Volker Heise brengt een gruwelijk gijzelingsdrama tot leven aan de hand van de originele nieuwsbeelden in unheimische film.
Documentairemaker Volker Heise laat in Gladbeck: The Hostage Crisis zien hoe een gijzeling in augustus 1988 uit de hand loopt. Twee mannen overvallen op 16 augustus van dat jaar een bank, nemen twee medewerkers onder schot en weten uiteindelijk de plaats delict te ontvluchten in een Audi, met een flinke som losgeld en met de gijzelaars. Hierna voegt de vriendin van een van de twee overvallers zich bij hen. De media zit dicht boven op het drietal en het kat-en-muisspel dat langs een aantal plekken – waaronder Oldenzaal - voert. Heise gebruikt uitsluitend televisiebeelden van toen in zijn nieuwste film.
Die benadering sorteert meteen een unheimisch effect. Alles wat je ziet is echt gebeurd, maar oogt als een speelfilm, zo onwerkelijk. Zo kunnen journalisten, wanneer de gijzelnemers geparkeerd staan op een plein, hen zonder obstakels interviewen. De politie is telkens in geen velden of wegen te bekennen. Als het trio vaststaat in Keulen, dan bestaat het publiek vooral uit reporters en ramptoeristen. Terwijl de politie weigert in te grijpen verslechtert de situatie, mede ingegeven door alcoholgebruik van de gijzelnemers. Dat wordt treffend omschreven door een journalist die de sfeer ‘kalm maar bruut cynisch' noemt.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Gladbeck: The Hostage Crisis
Cynisch is ook het juiste predicaat voor de documentaire an sich: Heise laat naast het broddelwerk van de politie ook zien dat de media handelt zonder scrupules. Ondanks het feit dat cameraploegen al vroeg in de gijzeling - die 54 uur (!) duurt - worden verzocht afstand te nemen, bemoeien sommige journalisten zich nadrukkelijk met de gijzelnemers en de gijzelaars. Ongekend en onvoorstelbaar. Je hoopt als kijker maar dat men dat nu toch op een andere manier zou doen. Dat is niettemin wel een van de redenen om Gladbeck: The Hostage Crisis te zien: je zal waarschijnlijk nooit (meer) zo dicht bij een misdaad die aan de gang is komen.
Gladbeck: The Hostage Crisis, vanaf 8 juni 2022 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!