Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Acquitted S01E01-02: masterclass twijfel zaaien

  •  
31-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
459 keer bekeken
  •  
Acquitted
Een Noorse zakenman werd ooit vrijgesproken van moord en keert 20 jaar later terug naar zijn geboortedorp, in spannend en knap geschreven misdaaddrama.
Foto credits: Lumière
De in Noorwegen geboren zakenman Aksel Borgen (Nicolai Cleve Broch) verzwijgt zijn verleden voor z’n vrouw en kind. 20 jaar geleden werd hij, nadat hij al een jaar had vastgezeten, vrijgesproken voor de moord op z’n toen 18-jarige vriendin Karine en vertrok hij met de noorderzon. Nu is hij een succesvol zakenman in het Maleisische Kuala Lumpur. Totdat hij op een dag wordt gebeld door een oud-kennis uit het Noorse dorpje Lifjord: zou Borgen een investering in het lokale energiebedrijf, dat in de problemen zit, willen overwegen? Met toestemming van zijn baas reist hij vervolgens met een team af naar de afgelegen plek, om te onderzoeken of een bedrijfsovername mogelijk is. Daar wordt de Noor niet direct met open armen ontvangen. Ook de directrice van het bedrijf – tevens Karine’s moeder – ziet Borgen liever weer gaan.
Maar heeft hij het nu wel of niet gedaan? Precies dat is natuurlijk het interessante aan Acquitted ( Frikjent ) en aan de rol van Cleve Broch: showrunners Anna Bache-Wiig en Siv Rajendram Eliassen laten in het midden of Borgen een moordenaar is. De Noorse acteur haakt daar naarstig op in. Soms oogt hij onschuldig, maar zodra hij zich weer agressief of arrogant gedraagt begin je als kijker weer te twijfelen. Buiten kijf staat dat Borgen – net als een hoop van de andere personages uit het misdaaddrama – een hoop geheimen bij zich draagt; geheimen die door zijn komst zullen worden ontrafeld en geopenbaard.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Acquitted
Ook fascinerend is hoe Bache-Wiig en Rajendram Eliassen illustreren hoe een traumatische gebeurtenis 20 jaar na dato een dorp in zijn greep kan houden. Wanneer Borgen een rondleiding krijgt door het energiebedrijf, dan herkent hij sommige van zijn oud-klasgenoten niet eens. Maar zij weten op hun beurt dondersgoed met wie ze te maken hebben. Alsof de tijd heeft stilgestaan sinds Borgen lukraak vertrok. Met zijn komst rijt hij dan ook een wond open. Toch begrijp je zijn overwegingen: na 20 jaar is het tijd om het goed te maken. Of wil Borgen vanwege rancune laten zien hoe goed hij het heeft? Of misschien allebei?
Als kijker – en dat hebben de makers knap gedaan – begin je op een gegeven moment zelf ook te twijfelen.
Acquitted S01-02, vanaf 1 juni 2022 bij Ziggo Movies & Series
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!