Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan?

Meld je aan voor Movies That Matter

11 mrt 2019
  •  
leestijd 3 minuten
header movies
BNNVARA is voor de dertiende keer mediapartner van Movies that Matter Festival. Op vrijdag 22 maart is de preview van De waarheid over mijn vader (Daddy and the Warlord) en The Miseducation of Cameron Post. Jij kan daar bij zijn! O nderaan dit artikel kun je je aanmelden voor deze prachtige preview.
Tijdens de Movies that Matter-festivalweek, over mensenrechtenkwesties en een duurzame samenleving, gaan er twee documentaires in première en er worden vier films uitgezonden op NPO 2. Op zaterdag 30 maart reikt documentairemaakster Elena Lindemans als afsluiter de BNNVARA-publieksprijs voor Beste Film uit. 

Première Stad van twee lentes

Op zaterdag 23 maart gaat  Stad van twee lentes , een film van Laurens Samsom & Frederick Mansell, in première op het festival. De documentaire gaat over de elfjarige Ala’. Als de oorlog tegen IS in Irak bijna voorbij is, keert zij met haar familie terug naar Mosul. Maar hoe bouw je een leven op, als alles om je heen verwoest is? Parallel aan de terugkeer van Ala’ en haar familie, werken Lise Grande (Hoofd Humanitaire Missie van de Verenigde Naties) en Jan Waltmans (Nederlandse ambassadeur) dag en nacht om mensen te helpen veilig terug te keren naar Mosul. Ze bevinden zich in hetzelfde land als Ala’, maar hun leefwerelden liggen eindeloos ver uit elkaar. Na de film is er een nagesprek onder leiding van Erik Dijkstra. Stad van twee lentes is onder voorbehoud op 22 april om 21.00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Première De waarheid over mijn vader

Op zondag 24 maart gaat ook  De waarheid over mijn vader , een film van Shamira Raphaëla en Clarice Gargard, in première. Hierin gaat de Nederlands-Amerikaans-Liberiaanse Clarice, die opgroeide in Purmerend, op zoek naar het ware gezicht van haar vader. De film is een verhaal over goed en kwaad, opstand en vervagende morele waarden in tijden van oorlog. Voor Clarice was haar vader altijd een held, maar waarom werkte hij dan voor drie corrupte regeringsleiders, waaronder oorlogsmisdadiger Charles Taylor? Wilde hij als patriot zijn land Liberia dienen, of ging het meer om geld, status en macht? Naarmate het verhaal zich ontrafelt, is het maar de vraag of Clarice de waarheid wel echt wil weten. Na de film zal er een nagesprek plaatsvinden, dat wordt begeleid door Patrick Lodiers. De waarheid over mijn vader is op 27 maart om 22.55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.
daddy 2
Still uit Daddy and the Warlord

Geselecteerde films op tv

Naast bovengenoemde premières zendt BNNVARA twee films uit tijdens de festivalweek.  Nice People , een documentaire uit 2015, vertelt het verhaal van het eerste Somalische Bandy-team ter wereld, bestaande uit Somalische immigranten in een klein Zweeds dorpje.  Nice People  is op 21 maart om 23.55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.  The Border Fence, een film uit 2018, laat zien hoe de Oostenrijkse regering een lang hek wil bouwen in Tirol, om de verwachte vluchtelingenstroom uit Italië tegen te houden. De lokale bevolking vertelt hoe ze daar tegenaan kijkt.  The Border Fence  is op 28 maart om 22.55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Movies that Matter Festival

Op het Movies that Matter Festival staan films en documentaires rond mensenrechtenkwesties en een duurzame samenleving centraal. Tijdens het festival gaat het publiek in gesprek met mensenrechtenactivisten, filmmakers, politici en journalisten uit de hele wereld. Het festival vindt plaats van 22 tot en met 30 maart in Den Haag. Bekijk voor meer info de  website .
miseducation

Still uit  The Miseducation of Cameron Post

Meld je aan

Op Movies that Matters Festival hebben we ook een BNNVARA Preview. Die vindt 22 maart plaats in Den Haag van 14.00 tot 18.15 uur. We laten daar de BNNVARA co-productie De Waarheid over mijn Vader  zien. Ook zal er tijdens de preview een Q&A met de makers zijn onder leiding van Clementine van Wijngaarden (Filmredactie VARAgids). Daarna volgt het coming of age verhaal The Miseducation of Cameron Post met Chloë Grace Moretz. Voor BNNVARA-leden is de preview gratis. Voor nieuwe leden kost het 10 euro om deze preview bij te wonen. 
Je kunt je  hier  aanmelden om bij de BNNVARA-preview te zijn. 

Meer over dit onderwerp