NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

"Wie van jullie is het vrouwtje?"

16 mei 2017
  •  
leestijd 3 minuten
ccaff01687c234ad12c38f2c30168c8a
Als je weleens uitgaat in de gayscene heb je het vást gemerkt: één en al gezelligheid. Iedereen danst, iedereen is lief en iedereen heeft de tijd van z’n leven. Genoeg reden om af en toe de Reguliers in de duiken. Wat dat is? De gezelligste (gay)straat van Amsterdam. Maar schijnt bedriegt. Zelfs in de gayscene is het niet altijd feest. Er wordt namelijk regelmatig denigrerend gedaan tegen een bepaalde groep: bottoms. Mweh. Dit fenomeen heet bottom shaming. Niet cool. Bottoms worden veelal gezien als de ‘aanstellerige vrouwtjes’ van de community. Zowel tops als bottoms maken zich schuldig aan deze stereotypering. Toch wordt er wel seks met ze gehad. Ingewikkeld. Maar waar komt deze trend in vredesnaam vandaan?
Laten we bij het begin beginnen. Want misschien heb je geen idee wat een bottom is. Is het een vliegtuig? Is het een boot? Nee, hou je vast: het is een homo die het fijn vindt om van achteren genomen te worden. Weer wat geleerd! En je zult misschien denken dat bottoms zeldzaam zijn in de gaycommunity. Want wie wil er een pielemuis in z’n asser? Tsja, dat dacht ik ook. Maar als ik mijn gayvrienden moet geloven zijn er meer bottoms dan tops. Je raadt dus ongetwijfeld al wat een top is. Juist, een homo die het fijn vindt om anderen te nemen.
Goed, nu deze biologieles erop zit kunnen we terug naar de essentie. Bottom shaming. Het bestaat. Maar waar komt het in vredesnaam vandaan? Nou, het fenomeen is vanuit meerdere hoeken te verklaren. Waaronder de psychologie. Het gaat namelijk allemaal om macht. De top heeft zogenaamd de macht over de bottom. Zelfs onze dode vriendjes, de Grieken en Romeinen, konden er al wat van. Gepenetreerd worden werd namelijk gezien als een belediging. Door gepenetreerd te worden kon je zelfs je burgerrechten verliezen. Baas over eigen asshole? Niet dus. 
Naast psychologie heeft bottom shaming te maken met klassieke genderrollen uit de sociologie. Want hoe vaak krijgen gays wel niet te horen ‘wie van jullie is het vrouwtje?’ Denigrerend voor bottoms. Denigrerend voor vrouwen. Denigrerend an sich. Wat de fok is dit eigenlijk voor uitspraak? Op die manier wordt een vrouw als minder gezien dan een man. En een man met ‘vrouwelijke’ trekjes al helemaal. Zeg maar doei tegen emancipatie.
Bottom shaming heeft ook te maken met de risico’s die mannen lopen als bottom zijnde. Bottoms hebben namelijk een kans van 1 op 50 om Hiv te krijgen van een top die Hiv-positief is. Tops daarentegen hebben een kans van 1 op 500 om Hiv te krijgen van een bottom die Hiv-positief is. Best een verschilletje. Maar weinig reden om denigrerend te doen tegen de bottom. Iets met condooms. En seks heb je samen. Ja, oké, niet altijd. Maar in dit geval wel. Tenzij je gelooft dat je buttplug Hiv-positief is. Lijkt me sterk.
Bottom shaming heeft dus een link met psychologie, geschiedenis, sociologie én geneeskunde. Fijn. Maar dat lijkt me geen reden om er ook daadwerkelijk mee door te gaan. Want een groep buitensluiten of vernederen is nooit leuk. Laat staan binnen een groep die sowieso al kwetsbaarder is, namelijk de gaycommunity. En zonder bottoms geen seks toch? Ik herhaal: géén seks. Denk daar maar eens over na voor je jouw bottomvriendje belachelijk maakt. Maar goed, misschien wist je niks van het fenomeen? Dat kan. Daarom dit artikel, nu weet je het wel.
Dus mocht je je schuldig maken aan bottom shaming. Stop it. Niet lief. Punt. 

Meer over:

,