Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Wie hangt die boze briefjes in het kantoor aan de muur?

24 okt 2019
  •  
leestijd 3 minuten
kantoorbriefje sander
Sander Hoogendoorn is gefascineerd door kantoorbriefjes met teksten als KOPJES NAAR DE KANTINE EN NIET LATEN STAAN!!!! en verzamelde ze voor Serious Request.

Sander, in Sanders Vriendenteam verzamel je kantoorbriefjes. A4’tjes waarin mensen hun collega’s aanspreken op hun gedrag. Waar komt jouw fascinatie voor die kantoorbriefjes vandaan?
Ik loop al een tijdje rond met dit idee, er zit vaak een heel verhaal achter. Mensen maken zo’n briefje, vaak met veel hoofdletters en uitroeptekens, om gedrag uit te lokken. Wie maakt die briefjes? En hoe maak je ze? Met WordArt?

Het zijn toch vaak briefjes waar een zekere boosheid uit opstijgt, niet?
Vaak zijn ze passief agressief ja. En ik begrijp dat ook wel, heel vaak hebben die mensen al bijvoorbeeld in een vergadering aangegeven dat je koffiekopjes niet moeten laten staan. Zo’n briefje is dan een laatste redmiddel, er is een voorgeschiedenis, er is al een en ander geprobeerd.
kantoorbriefje peter r

Peter R. de Vries vraagt met een boodschap


Je vraagt luisteraars briefjes op te sturen. Wat krijg je zoal binnen?
Soms zijn het briefjes met humor, dat vind ik wel goed. Een briefje over remsporen in de bedrijfs-wc bijvoorbeeld, zogenaamd van Peter R. de Vries: ‘Dit is het enige plaats delict waar sporen wél mogen worden uitgewist.’ Ik denk dat briefjes met humor wel beter werken. Want voor wie zou jij eerder iets doen: voor iemand die een briefje met een grap maakt, of voor een heks van vijftig met een boos briefje? Ik heb zelfs een stripje binnengekregen: ‘Flipje leent een boor en geeft de boor terug / wees als Flipje’ – zo’n soort tekst. Dat is toch geweldig?
Ik denk dat mensen zo’n briefje niet alleen maken om gedrag te veranderen, maar ook om hun frustratie te uiten.
Ja, er is ten minste één iemand vrijgepleit van de koffiekopjes die zijn blijven staan: degene die het briefje heeft gemaakt! Ik heb ook weleens een maker van zo’n briefje gesproken, die was trots dat hij tenminste iets had gedáán.

Wat zijn dit voor mensen? Wie schrijven zulke briefjes?
Mensen die niet wegkijken. En mensen met een sterk moreel besef. Ik denk dat ze licht verbitterd zijn. Maar ik heb ook weleens een schrijver van zo’n briefje gesproken die juist heel open en vrolijk klonk.
kantoorbriefje keuken
Hoe zijn de briefjes uitgelijnd?
In het midden. De teksten zijn bijna altijd gecentreerd. Geschreven met veel hoofdletters en bovenmatig veel leestekens, in Arial of Verdana. Sommige zijn geplastificeerd, en soms zitten er koffiekringen op. Luisteraars sturen ons de echte briefje he, geen foto’s.

Die kantoorbriefjesschrijvers zijn mensen die denken: zo-en-zo hóórt het. Je hoort zo’n briefje in het midden uit te lijnen. En: je hoort je dienbladen terug te brengen naar de kantine.
Ik denk dat dat het is. Ik zou zelf nooit zo’n briefje maken, ik laat me veel meer leiden door harmonie en sfeer. Ik zou iemand een-op-een aanspreken – en dan nog alleen maar als ik in een grootse bui zit.

Een van je luisteraars is kunstenaar en maakt van de ingstuurde briefjes een kunstwerk?
Ja, Roos Dessing was direct enthousiast en snapte het idee. Ze maakt het werk dinsdag, daarna kan iemand het kopen voor Serious Request. Ik hoop dat een groot bedrijf wil bieden op het werk!
kantoorbriefje prikbord

De kantoorbriefjesverzameling van Sander op het redactieprikbord


Sanders Vriendenteam, maandag t/m vrijdag, 3FM, 6:00