Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

We blikken terug op 2016 met spoken word artist Y.M.P.

9 jan 2017
  •  
leestijd 2 minuten
YMP
Wanneer er een spoken word artist spreekt, zeggen mensen: ‘Wat doet hij? Kan hij niet zingen?’ Waarschijnlijk niet, nee... Maar een boodschap hebben ze wel! Spoken word artist Y.M.P. timmert hard aan de weg. Maar dat timmeren gaat niet zo hard. Want hij heeft een strafblad. Je hebt toch al vastgezeten? Waarom moet je je straf dan nogmaals uitzitten als je vrijkomt? 

CRIMINEELTJE

Y.M.P. heeft een strafblad. Niks ernstigs. Gewoon wat kwajongens gedoe. Jammer dat dat ‘m voor de rest van z’n leven belemmert. Teleurstelling na teleurstelling. Iedere keer weer worden afgewezen bij sollicitaties. Gelukkig is Y.M.P. een diehard. Want lukt het niet om met een strafblad mee te draaien binnen onze maatschappij? Dan zoek je naar een nieuwe manier.

ORANJE IS HET NIEUWE ZWART

Dit doet Y.M.P. Hij probeert met z’n lyrics pijnlijke ervaringen uit zijn verleden in te zetten om anderen te behoeden om off piste te raken. 
Maar er zijn nog steeds obstakels. Ondanks dat Y.M.P. veel liefdadigheidswerk doet. Hij is zelfs uitgenodigd om voor de koning op te treden. Super cool, toch? Wat hij doet wordt eindelijk eens gewaardeerd. Maar op het laatste moment werd zijn optreden gecanceld omdat hij een strafblad heeft. Uh… Maar hij wil de koning toch niet neersteken ofzo?!

BADBOYS BECOME GOOD

Nee, tuurlijk niet. Voor de twijfelaars: Y.M.P. treedt op, zet zich in voor Rotterdamse jongeren, geeft lezingen, spreekt op scholen en is vriendjes met burgemeester Aboutaleb. Deze afwijzing vond Y.M.P dan ook niet zo leuk. Daarom besloot hij dat zijn strafblad het uitgangspunt werd voor zijn theatervoorstellingen. Hij heeft zijn leven 360 graden veranderd en verbeterd. En wil laten zien, met name aan jongeren, dat je altijd in jezelf moet blijven geloven. Ondanks tegenslagen.
Ik vroeg Y.M.P een evaluatie te maken van hoe hij 2016 heeft beleefd. Dus bij deze, speciaal voor ons...
Een terugblik naar het afgelopen jaar. Door de ogen van Y.M.P.
Door Fannie