Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Waarom plassen in de gracht geen geintje is

14 dec 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Manneken-Pis-Brussels-famous-peeing-boy
Elk jaar verdrinken gemiddeld vijftien mensen in de grachten van Amsterdam. Ook in andere steden komt dit voor. Hoofdoorzaak? Dronken plassen. Mweh. Voornamelijk mannen lijken de grachten erg aantrekkelijk te vinden als ze een biertje of vijftien hebben weggetikt. Kunnen we inkomen, het is wel lekker makkelijk. Die rijen voor de wc in de kroeg zijn namelijk om te janken. Maar waarom vallen dronken mannen eigenlijk in de gracht?

Coördineren moet je leren

Nou, door te plassen daalt de bloeddruk en daar word je duizelig van. Als je dronken bent sta je niet al te stevig op je beentjes en val je makkelijker voorover. Als iemand eenmaal te water is geraakt gaat zwemmen ook niet al te best. De motoriek wordt namelijk beïnvloed door alcohol. Heb je je dronken dansmoves the day after wel eens in je Snapchatverhaal gezien? Dan weet je dit ongetwijfeld. Doordat je motoriek wordt beïnvloed raak je je coördinatie kwijt en ga je, helaas, al snel Titanic-style ten onder. Sad.

Nuchter is ook niet alles

Maar dit nare fenomeen komt niet alleen voor bij dronken mensen. Nuchter plassen in de gracht is namelijk ook gevaarlijk. Huh, wat, hoe dan? Een klein deel van de mannen kan namelijk tijdens of na het plassen uit het niks flauwvallen. Alcohol verhoogt de kans dat dit voorkomt. Dit rare fenomeen komt voor bij zowel jonge als oude mannen. Vrouwen daarentegen hebben hier geen last van. Iets met een zwak geslacht…
Maar goed, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dus denk in het vervolg even na voordat je je leuter uit je broek haalt om een plasje in de gracht te doen. Beter doe je het gewoon niet. Weer wat geleerd.