Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

'Voel je je veilig bij politie?'

24-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Hoe groot is het vertrouwen in de politie onder jongeren? Het mini-onderzoek in de serie Keuzes levert bijzondere inzichten op.
‘Ik vind het écht erg als ik zulke dingen hoor,’ zegt een jongen die meedoet met het discussieprogramma Keuzes . ‘Nu besef ik hoeveel privileges ik heb omdat ik een witte huidskleur heb. Ik hoor hier dat mensen met een andere huidskleur bang worden als een politiebusje voorbijrijdt, terwijl ik gewoon doorloop – dan is er wel echt iets aan de hand.’
Jongeren hebben in Keuzes zojuist gediscussieerd over hun vertrouwen in de politie – een gevoel dat niet door iedereen op dezelfde manier wordt beleefd. Mede-presentator Jeansen Djaoen. ‘Als je ooit in aanraking bent gekomen met justitie omdat je iets hebt gedaan, krijgen agenten dat bij een volgende check te zien. Ze halen dan direct je auto overhoop, want ze kunnen zich niet voorstellen dat je nu iets goed doet met je leven. Ik maak dat nog steeds mee. Ik kwam tien jaar geleden voor het laatst in aanraking met justitie, maar als ik nu politie zie, schiet ik nog steeds in een houding.’ Anderen in de groep herkennen zijn verhaal. ‘Een kleur-issue,’ zo verklaart een van de jongeren haar wantrouwen.
Bang
Niet iedereen gebruikt zijn of haar eigen ervaringen bij het antwoord op bovenstaande kwestie. ‘Ik zie video’s waarin de politie voor veel dingen haar ogen sluit, omdat ze er bang voor is. Ik zag laatst jongeren met stenen naar de politie gooiden, en oudere mensen die dan zeggen: “De politie durft toch niets te doen.”’
Bekijk de hele aflevering Keuzes (ook over de vraag: ‘heb je ooit iets gestolen?’) hierboven!
Keuzes is een productie van BNNVARA Academy. Afgelopen zaterdag was een nieuwe Talentday, daaruit is de nieuwe lichting BNNVARA-talenten samengesteld. Bekijk de foto’s hier!

Meer over:

bnnvara academy

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar