BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Verslaafd aan pijnstillers

27 aug 2018
  •  
leestijd 1 minuten
oxycodon artikel
Een paracetamolletje gooien we er allemaal weleens in. Vooral op maandag na een zwaar weekend. Maar we gebruiken met z’n allen ook steeds zwaardere pijnstillers. In 2017 is het gebruik met 14 procent toegenomen, blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Vooral oxycodon, een zeer verslavende pijnstiller, wordt steeds populairder (+21 procent).
Vorig jaar slikten 744.000 mensen om medische redenen zware pijnstillers zoals oxycodon en fentanyl. Het meest geslikte middel in Nederland is oxycodon (490.000 gebruikers in 2017, 405.000 in 2016). Oxycodon-gebruik is de afgelopen jaren zo sterk gestegen omdat huisartsen het te makkelijk voorschrijven, zegt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Een andere reden is dat het via het dark web vrij makkelijk te krijgen is.
Zeer verslavend
Oxycodon is vergelijkbaar met morfine en wordt steeds vaker voorgeschreven. Eerder werd het uitsluitend voorgeschreven aan terminale kankerpatiënten. Maar nu krijg je de pijnstillers ook mee bij minder ernstige dingen, zoals botbreuken. Aan de ene kant is dat mooi, want niemand zit te wachten op pijn. Maar deze pijnstiller is nogal verslavend. Mensen die proberen te stoppen krijgen vaak ernstige ontwenningsverschijnselen, zoals slapeloosheid en diarree.