Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Tatum (21) gaat van samenwonen naar apart, maar voelt zich schuldig over haar keuze. Wat kan ze doen?

  •  
07-06-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
7083 keer bekeken
  •  
Tatum (21) gaat van samenwonen naar apart

Tatum (21) gaat van samenwonen naar apart

© BNNVARA

Tatum (21) heeft een leuke relatie met Melvin, maar loopt tegen een probleem aan: 'We zijn apart gaan wonen omdat ik me opgesloten voelde, en nu voel ik me schuldig over die keuze.' Wat kan ze doen?

‘Ik kom uit Utrecht, maar woon nu zo'n drie jaar in Brabant. Ik heb een relatie met Melvin, en ik zit hier eigenlijk omdat we twee jaar samen hebben gewoond, en nu weer apart gaan wonen. (...) op een gegeven moment kwam het tot een soort boiling point, waar ik was van: ik voel me helemaal opgesloten hier. Het werd voor mij moeilijk om te herkennen of het nou onze relatie was waar ik me verstikt in voelde, of dat het lag aan wij die samen daar woonden.

Ik maakte het uit voor een aantal dagen, en heb toen non-stop over hem nagedacht. Ik dacht alleen maar: waarom heb ik dit gedaan? Ik miste de liefde van mijn leven, want zo voelt hij echt voor me (...) toen hebben we besloten om apart te gaan wonen en te kijken of dat iets oplost. Als we dan contact hebben is dat vooral via WhatsApp, en dat is best wel wennen. Ik loop er nu tegenaan dat ik het moeilijk vind dat ik met een schuldgevoel rondloop; ook omdat ik het heb uitgemaakt en dat ik eigenlijk de reden ben voor deze verandering.'

'Hoe ga ik om met mijn schuldgevoel, en hoe zorg ik ervoor dat ik trots ben op mezelf dat ik deze keuze heb gemaakt?'

Drie tips van de experts

Relatiecoach Max Valenkamp, De Sekszusjes Krista en Marcelle Arriëns en trainer Ihwanti van Hulst, die een achtergrond heeft in psychologie, geven tips.

  1. Focus je op de positieve veranderingen. De experts denken dat het Tatum helpt om stil te staan bij de positieve veranderingen sinds ze alleen woont. Zo heeft ze het gevoel dat ze zelfstandiger in het leven staat en meer tijd doorbrengt met haar vrienden. Maar ook heeft ze meer aandacht voor de verhalen van Melvin, die haar tijdens het samenwonen soms gingen vervelen. 'Ze gaat steeds meer stralen', merkt Krista Arriëns op wanneer Tatum hierover vertelt. De positieve veranderingen blijven benadrukken is dus zeker de moeite waard, aldus de experts.
  2. Reflecteer op je behoeften. 'Als ze wat moeite heeft met de vraag "wat wil ik nou echt?", dan is het sowieso goed om af en toe even zonder elkaar te zijn, om dat wat beter te kunnen voelen', weet Marcelle Arriëns. Ihwanti van Hulst ziet vaak dat jongeren een relatie beëindigen omdat ze meer behoefte hebben aan vrijheid. Maar je kunt ook in een relatie onderzoeken wie je zelf bent, vertelt ze. Tatum kan nu meer de ruimte nemen om hierop te reflecteren. De experts raden aan om hier vooral mee aan de slag te gaan.
  3. Maak gebruik van 'geweldloze communicatie'. 'We zien dat jij het heel erg op jezelf betrekt, dus vanuit het ik-perspectief', laat Max Valenkamp aan Tatum weten. De experts delen een praktische manier hoe Tatum haar gevoel kan communiceren naar Melvin, door middel van 'geweldloze communicatie'. 'De eerste stap is dat je de situatie beschrijft – in dit geval gaat dat over dat jullie niet meer samenwonen en hoe dat er nu uitziet voor jullie. In de tweede stap beschrijf je je emoties: wat heeft het met je gedaan? De derde stap is dat je je behoeftes weet te formuleren, dus dat je benoemt wat je nodig hebt. Wat voor jou belangrijk is, en wat je eventueel van Melvin wil ontvangen. De laatste en vierde stap, is heel concreet een verzoek. Dat is positief geformuleerd; dus niet wat je niet zou willen, maar juist wat je wel zou willen. En dat is, denken we, waar meer ruimte is voor jullie om te groeien in de relatie.'

Meer weten over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp