BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Stop even met de hele dag 'homo' zeggen | Column

13 dec 2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
55 keer bekeken
leon2
Dit artikel is misschien vaak geschreven, maar gelukkig kun je het niet vaak genoeg zeggen. Dus doe ik het nog een keer. Ik werd namelijk door iemand op een tweet aan Giel van StukTV gewezen. Daar is een filmpje te zien, waar hij met een aantal fans op de foto gaat en in plaats van ‘cheese’ iets anders roept. Namelijk “Thomas is een homo”, waarna alle tieners om hem heen uit volle borst met hem meeschreeuwen. In de tweet bij het filmpje wordt gevraagd of Giel zijn enorme invloed (meer dan 1,6 miljoen abonnees op Youtube) misschien op een positievere manier kan gebruiken. Logisch, toch? 
Hey @Gieleke van @StukTV , wist je dat veel homojongeren soms jarenlang worstelen met hun geaardheid, mede dankzij het gebruik van “homo” als scheldwoord? Zou het mooi vinden als je je enorme invloed op kinderen op een positievere manier inzet. ???? pic.twitter.com/LUvSRCKflX
Dit gaat verder niet over Giel of dit voorbeeld of bekendheden in het algemeen, maar meer over het feit dat dit gewoon heel veel gebeurt. “Dit is gay” of “doe niet zo faggy” of “hij is een flikker” rolt bij genoeg mensen van de tong zonder dat ze erbij stilstaan. Vinden we dat raar? Nee. Zouden we dat raar moeten vinden? Ja.
Nu zal ik de laatste zijn die je zal vertellen dat je iets niet mág zeggen. Ik vind over het algemeen dat je alles moet kunnen uitspreken en dat het vooral bij de gevoeligheid van je ontvanger ligt of diegene wel of niet beledigd is. En je mag ook beledigd zijn. Helemaal prima. Wat je bedoelt kan namelijk nogal verschillen van hetgeen wat de ontvanger interpreteert. En je kunt echt niet altijd met iedereen rekening houden. Wat zouden we dan verschrikkelijk saai zijn. Alleen ligt dit wel nét wat anders. 
Ik ben 30. Volwassen en gevormd. Althans, dat hoop ik. De hele associatie tussen homoseksualiteit en iets wat ‘gay' is bestaat niet voor mij. Dit soort termen zijn in een doorsnee zinsconstructie betekenisloos geworden. Sta ik niet bij stil, denk ik niet over na. Maar dat geldt niet voor iedereen. Als kinderen opgroeien dat alle woorden die iets te maken hebben met homoseksualiteit een negatieve connotatie hebben, kunnen we er moeilijk verbaasd over zijn dat mensen negatiever naar homoseksuelen gaan kijken. Want als iets stom is, is het gay. Als iemand vervelend is, is het een homo. En als iemand onbetrouwbaar is, is het een flikker. En ja, dan gaan we het zien als iets slechts. En zo handelen. Of zo . Of zo . Of zo .
Dat neemt overigens niet weg dat je überhaupt een domme lul bent op het moment dat je geweld gebruikt als je niet kan accepteren dat iemand anders is, denkt of handelt. Maar dat ben je eigenlijk ook als je consequent bijdraagt aan de afname van acceptatie van homoseksualiteit, omdat het gewoon zo lekker bekt. Je mag áltijd álles zeggen. Maar houd er dan wel rekening mee dat je dan een domme lul bent. Of kut, als we het helemaal correct houden.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar