theme-icon
Achtergrond

Steeds meer vluchtelingen overleven tocht naar Europa niet

03-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
379 keer bekeken
  •  
mika-baumeister-TXlQKAhUdok-unsplash

Het aantal vluchtelingen dat op zijn of haar route naar Europa overlijdt, is het afgelopen jaar toegenomen. ‘Als we willen dat dit stopt, zullen we harde maatregelen moeten nemen’, zegt Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling in De Nieuws BV.

Volgens cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), een organisatie die gelieerd is aan de Verenigde Naties, stierven er vorig jaar 3.400 migranten die naar of binnen Europa onderweg waren. Dat is het hoogste aantal sinds 2016. Op de Middellandse Zee vielen de meeste doden: liefst 2.040 migranten kwamen daar om het leven.

Aantal doden ligt nog hoger
En dat zijn dan nog maar de meest minimale cijfers, volgens Ceelen. ‘Het is zeer waarschijnlijk dat het daadwerkelijke aantal nog hoger ligt. Als er een schip in de Middellandse Zee kapseist, verdrinken er zo honderden mensen. Als daar geen bewijs van is, wat goed mogelijk is, worden zij niet meegeteld.’

‘Door de coronapandemie waren de cijfers de afgelopen jaren een stuk beter’, gaat Ceelen verder. ‘Minder mensen reisden daarom naar Europa. Maar nu die situatie verbeterd is, zie je toch weer een stijging in het aantal mensen dat richting Europa trekt. Die stijging heeft ook te maken met de opgelopen spanningen in Afghanistan, Iran en in de Sahel in het noorden van Afrika.’

Pushbacks
‘Dus we hebben de keuze’, stelt Ceelen, ‘of we laten mensen sterven aan de rand van Europa, of we zorgen ervoor dat dat niet meer gebeurt. Maar dan moeten we wel een aantal niet al te fijne maatregelen nemen.’ De eerste en belangrijkste maatregel die volgens Ceelen genomen moet worden is een einde maken aan de zogeheten pushbacks, waarbij migranten door Frontex (het Europese grensagentschap) teruggedrongen worden naar de andere kant van de grens of zee. Dit leidde over heel 2021 tot 252 doden.

Ceelen: ‘Ook moeten er betere reddingsoperaties op de zee komen, om het aantal doden terug te dringen. Nu worden hulporganisaties die mensen proberen te redden op zee soms ontmoedigd en gecriminaliseerd. Het is in Griekenland zelfs strafbaar als je dat doet. Verder is het belangrijk dat er veilige en legale routes op weg naar Europa komen.’

Thema's:

theme-icon
Achtergrond

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Mokker
Mokker8 nov. 2022 - 7:04

Bijzonder hoe liefdadigheidsorganisaties zich voor het karretje van criminele mensensmokkelorganisaties laten spannen, moeten die niet zelf voor de veiligheid van hun klanten zorgen?

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 nov. 2022 - 9:21

Mensensmokkel is fout. Die en wat later vaak ook hun familie worden afgeperst, ze worden in de woestijn achtergelaten, ze worden onderweg in de bajes gegooit, en ze verdrinken. Plus een hoop zijn geen vluchtelingen onder het verdrag. Geen oorlog, of geweldadige repressie, bijvoorbeeld. Laat die mensen het via de UN kampen doen. Daar zijn ze in godsnaam voor. Dat hebben ze een veilige plek en kan men de vluchtelingen sorteren van de niet-vluchtelingen krijg je een kaartje en hoeft niemand dood. Daarbij zorg met de landen aan de overkant dat die bootjes niet vertrekken. Het idee dat we het makkelijker moeten maken dat er gesmokkelt word en er mensen in bootjes stappen om te verdrinken moedigt doden en smokkel uiteraard aan. Dan nog veel en veel en veel meer doden en niet-vluchtelingen. Logisch.

Jopie666
Jopie6663 nov. 2022 - 12:51

Europa heeft al problemen genoeg en het beleid ten aanzien van vluchtelingen zal nog veel harder worden. Zeker als in meer landen met veel problemen door vluchtelingen rechts aan de macht komt en blijft dan verwacht ik binnen 10 jaar dat bootjes uit het water geschoten gaan worden. Dat verwacht ik daadwerkelijk. Europa kan geen tientallen miljoenen mensen opvangen. Zo simpel is het.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp