Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Arjen Robben: een klasse apart! [Sportweek]

4 apr 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Arjen Robben nieuwe site
Hebben we nog wel voetballers van topniveau? De kwalititeit van de Nederlandse Eredivisie daalt al jaren, we zijn er deze zomer niet bij op het EK en het is de vraag of we ons zullen plaatsen voor het WK van 2018. De analytici zien de toekomst van het Nederlandse voetbal héél somber in. Is er dan helemaal geen énkel lichtpuntje in de duisternis? Natuurlijk wel! We hebben Arjen Robben nog.
Arjen Robben begon in zijn jeugdjaren bij de plaatselijke voetbalvereniging VV Bedum. Maar dat niveau ontgroeide hij al snel. FC Groningen plukte hem vervolgens weg uit zijn geboortedorp, en daarna ontwikkelde Robben zich razendsnel tot één van de meest gevreesde buitenspelers ter wereld.
Dat blijkt wel uit de vergelijking met Lionel Messi:
Ondanks zijn kwaliteiten waren er toch ook wel wat tegenslagen. Zo lijkt hij chronisch last te hebben van spierblessures. Vooral zijn hamstring heeft veel te verduren gehad.
In de aanloop naar het WK van 2010 was er veel commotie. Robben raakte in de laatste wedstrijd voor het toernooi geblesseerd. Dankzij een wonder kon hij toch spelen in Zuid-Afrika. We weten allemaal hoe dichtbij ons Oranje was; de eeuwige roem lag voor het grijpen. Robben ging in zijn eentje op de keeper af. Maar daar was de kleine teen van Iker Casillas... We zullen het nóóit vergeten.
In de Champions League finale van 2012 mistte hij de beslissende penalty, waardoor zijn oude club Chelsea er vandoor ging met de ‘Cup Met De Grote Oren’.
Erik Dijkstra analyseerde, als Jakhals, hoe dat fout kon gaan:
Al deze tegenslagen hebben hem er niet van weerhouden om te spelen voor de beste clubs ter wereld. Chelsea, Real Madrid en Bayern München passeerden bijvoorbeeld de revue. Van tegenslagen word je sterker, dat bleek wel één jaar later toen hij zijn gram haalde.
In de Champions League finale van 2013, tegen de Duitse aartsrivaal Borrussia Dortmund, maakte Robben de winnende goal waardoor hij dé gevierde man was.
Na de finale waren zijn vrienden te gast bij De Wereld Draait Door:
Zo snel als het licht, een fluwele techniek én een prachtige trap. Dat is Arjen Robben!
In het kader van de Sportweek eren wij elke week een andere sport(held). Dinsdag is dat Dafne Schippers!