Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Roemer versus Pechtold in het Lagerhuis.

13 mrt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
pechtoldroemerpixels
Lijsttrekkers Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66) zullen vanavond tegenover elkaar komen te staan in de laatste aflevering van Het Lagerhuis.

Oppositiepartijen

Wat gelijk opvalt is dat de SP en D66 allebei partijen zijn die de afgelopen pakweg tien jaar in de oppositie hebben gezeten. SP heeft de coalitie nooit gehaald. D66 heeft wel vaker geregeerd, maar voor het laatst was dat in 2006, toen D66 haar vertrouwen in de coalitie opzegde rondom de ‘Ayaan-Verdonk-crisis’.

Premier Pechtold?

Pechtold wil graag premier worden, dat steekt hij niet onder stoelen of banken. Opvallend is dat Roemer in de SP-campagne juist uit de spotlights wordt gehouden. Waar Pechtold op elke poster en in elk spotje prijkt, heeft SP gekozen voor een abstracte poster zonder gezicht en ook in het spotje is Roemer enkel een figurant. Pechtold wordt – samen met Buma – genoemd als mogelijke opvolger van Rutte .

Zorg versus onderwijs

SP profileert zich als – verrassing – een hele socialistische (linkse) partij. D66’s plek op het links-rechtsspectrum ligt wat gecompliceerder, maar officieel wordt D66 aangeduid als progressief-liberaal en iets meer rechts dan links. D66 houdt zich veel bezig met onderwijs (deze verkiezingen pleiten ze voor meer leraren) en de SP’s paradepaardje is de zorg. Roemer wil een heel nieuw zorgstelsel: weg met eigen risico, de marktwerking afschaffen en terug naar één zorgverzekeraar, zegt hij bij Goedemorgen Nederland . Pechtold wil juist dat het eigen risico blijft en er 600 miljoen minder naar de zorg gaat, dit zou dus een heikel puntje kunnen worden vanavond…

DWDD Heimwee: Het Lagerhuis, maandag 13 maart 19.00 uur op NPO 1.

Vanavond is de laatste keer Het Lagerhuis bij DWDD. Maar gelukkig gaat Het Lagerhuis op de radio verder: De NieuwsBV verzorgt nog steeds wekelijks op donderdag van 13.30 tot 14.00 uur op Radio 1 stevige debatten onder leiding van Felix Meurders en Francisco van Jole.

Meer van dit soort artikelen? Klik hier.