NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Rambam zorgt voor opschudding!

30 mrt 2016
  •  
leestijd 3 minuten
Rambam nieuwe site
Linda, Niels, Jelte, Rinke, Nesim, Kasper en Lars zorgen regelmatig voor spraakmakende uitzendingen. Aan het einde van dit seizoen van Rambam kijken we terug op drie opzienbarende afleveringen.
Is het Dolfinarium een dierentuin of een circus?
Nesim Ahmadi van Rambam ging als stagiair aan de slag in het Dolfinarium. Rambam concludeerde dat het park geen dierentuin is, maar een circus. Sinds 15 september 2015 is het verboden om wilde zoogdieren te gebruiken in een circus, maar dierentuinen mogen wel zoogdieren gebruiken vanwege de educatieve waarde. 
Jelte Soldij zei hier het volgende over:  “Het Dolfinarium heeft ten onrechte een vergunning voor het houden van wilde dieren. Hierbij worden ook de levensomstandigheden voor de dolfijnen in twijfel getrokken.”
Nesim, Jelte en Lars waren aan de vooravond van de uitzending te gast bij Pauw:
Dolfijnenrukker
Uit undercoverbeelden, die Nesim maakte, blijkt dat sommige dolfijnen in veel te kleine baden leven:  “De baden waarin de dieren leven, zijn veel kleiner dan de bassins die de bezoekers te zien krijgen” . En naast het ruimtegebrek kon Nederland zien hoe het Dolfinarium een ‘dolfijnenrukker’ in dienst heeft.
Daarmee was Nederland in ieder geval een nieuw woord rijker, maar sjieker wordt het hele verhaal er bepaald niet op. Naar aanleiding van deze uitzending van Rambam vroeg Marianne Thieme namens de Partij voor de Dieren dan ook een debat aan in de Tweede Kamer. Dat staat gepland op 28 april.
Kijk hier de hele uitzending over het Dolfinarium terug:
Op Twitter was er de nodige ophef over deze uitzending:
Ga zo debat aanvragen over dolfinarium. Wettelijk verbod wilde dieren circussen hoort ook te gelden voor dolfinarium https://t.co/wlB2u8UH9R
Jerry Thuis:
"Nu pas uitzending kunnen terugzien over . Twitterstorm was zeer begrijpelijk...plaatje dolfijn blijft ."
Rinke Verkerk opgepakt bij het opnemen van de uitzending ‘Portemonneetest’.
Tijdens de opnames leverde een van de programmamakers een zogenaamd gevonden portemonnee in bij een politiebureau of gemeentehuis. Toen Rinke haar portemonnee ging ophalen en deze niet terug kreeg zou ze kantoormateriaal, zoals post-its en pennen, hebben gestolen.
Dat kwam Rinke duur te staan. Dienstdoende agenten duwden haar een paar uur in een cel en ze werd afgescheept met een flinke boete. Maar daarmee stond de uitzending wel officieel in de schijnwerpers. Want een gevonden portemonnee kan officieel niet eens meer worden ingeleverd bij de politi e. De agenten dienen je door te verwijzen naar de gemeente. In zeker twee gevallen is dat niet gebeurd. Waar zijn deze portefeuilles dan gebleven?
Kijk de de uitzending ‘Portemonneetest’ terug:
Ook de Portemonneetest ging dus niet onopgemerkt voorbij: 
Denise Hillhorst:
"Toch vind ik die regel dat de politie geen gevonden portemonnee mag aannemen niet handig. Vinder wil mss geen verdere moeite doen. "
Koen Meewis
" reporter gearresteerd voor diefstal van papiertje door agenten die zelf de inhoud van een gevonden ingeleverde portemonnee stelen" 
Kamervragen over schoonmaakers in hotels.
Tijdens Rambam-onderzoek bleek dat schoonmakers van vier grote hotelketens worden uitgebuit. Er wordt geclaimd dat schoonmakers officieel per uur worden betaald, maar in de praktijk blijkt dit per schoongemaakte kamer te gaan. Vanwege de korte tijd die de schoonmakers per schoon te maken kamer hebben, moeten ze onbetaald overwerken.
Een schoonmaakster zei het volgende: “Ik werk fulltime voor een salaris van maximaal 1000 euro per maand” . Dit leverden de volgende reacties op van politici:
PvdA-Kamerlid Roos Vermeij: “Ik vind het van de zotte.”
CDA-Kamerlid Pieter Heerma: “Het uitbuiten van personeel moet gestopt worden.”
Steven van Weyenberg van D66: “Dat is gewoon arbeidsmarktfraude, dat mag niet.”
Kijk hier de uitzending terug:
Ook over deze uitzending werd druk gesproken op Twitter:
Maarten Lemmers:
"Was weer een goede . Bastion directeur doet mee met Dakar en ondertussen worden schoonmakers uitgebuit."
Fineke Eveleens:
"Kijk van vanavond even terug. Onthutsend, over misbruik van schoonmakers in hotels."
Heb jij een tip voor Rambam? Geef die dan hier door! Je kunt de afleveringen die we niet genoemd hebben natuurlijk ook terug zien, op de site van Rambam.