Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Nederland O Nederland | Zuster Egberdina

15 mrt 2017
  •  
leestijd 2 minuten
egberdina1
Op 15 maart gaat Nederland weer naar de stembus! Maar… Wie is/zijn Nederland? In de portretserie Nederland O Nederland ging fotograaf Marieke van der Velden bij allerlei soorten Nederlanders op de koffie, en stelde hen vragen als ‘Wat heb je nodig van de maatschappij?’, ‘Wat draag je bij?’, en ‘Wat zou jíj veranderen als je de baas van Nederland was?’. Die koffietjes leverden boven alles uitzonderlijk mooie foto’s met bijbehorende verhalen op. Vandaag is het tijd voor: 

ZUSTER EGBERDINA (Veghel)

Die dit jaar haar 80-jarige kloossterjubileum viert.
“Je kan de liefde voor God geen naam geven,” zegt de nu honderdjarige Zr Egberdina terwijl ze de koffie inschenkt, “dat groeit gewoon in je.” Haar verhalen gaan ver terug, tot in de oorlog, waarin ze tot twee keer toe moesten vluchten naar een ander klooster omdat het ingenomen werd door de Duitsers. Op een dag gingen ze boodschappen doen met de trekker en hoorden ze van alles ruisen door de bomen. Ze dachten dat het regen was, maar eenmaal terug zat er een stukje granaatscherf dwars door de kap van een van de zusters.
De baas van Nederland zou Zr Egberdina niet willen zijn. Ze komt niet zoveel meer buiten. Maar ze zou mensen willen leren om beter naar elkaar te luisteren. "Dus niet direct zeggen, ík wil dit of ík wil dat.” Verder raad ze iedereen aan om niet steeds met hun telefoon te spelen. “Dat apparaatje kan zo nu en dan wel de deur uit, hoor.’”
Lees hier haar hele verhaal.
zuster egberdina nederland o nederland

Meer portretten uit deze serie zien? Kijk dan hier.

Dit artikel is het laatste deel in een zevendelige serie in aanloop naar de verkiezingen. Meer foto’s en verhalen uit Nederland O Nederland vind je op www.nederlandonederland.nl. Meer informatie over Marieke van der Velden vind je op www.mariekevandervelden.com.