NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

LIEFDE IS HET ANTWOORD

23 mei 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Ariana Grande3
Liefde. De ene dag heb je het meer nodig dan andere dagen. Vandaag is zo’n dag. Want wat er gisteren is gebeurd, daar zijn geen woorden voor. Verschrikkelijk. Verdrietig. Hartverscheurend. Deze woorden dekken allemaal de lading maar lijken niet sterk genoeg. Ik ben er al de hele dag van in de ban. Want die paniek van gisteren in het stadion, moet door merg en been zijn gegaan. Wie haalt het in z’n hoofd om een aanslag te plegen op kinderen? En tieners? En onschuldige ouders die de avond opofferen om hun kroost de tijd van hun leven te bezorgen? Dat is in én in triest. Het gaat misschien nog wel verder dan dat.
Deze kinderen, want dat zijn het, zouden na het concert terug kunnen kijken op een fantastische avond. Eentje voor in de boeken. Voor een latere #throwbackthursday. Want ze hadden Ariana Grande live kunnen bewonderen. Hun grote idool. En als je jong bent, en er nog wat over is van je kinderlijke verbazing, is dat fantastisch. En zelfs al heb je die niet meer. Een concert is spectaculair. Gezellig. En een samenkomst van mensen van alle soorten en maten. Je vergeet het in ieder geval niet snel meer.
Dit concert wordt sowieso niet vergeten. Maar helaas niet om de juiste redenen. Ik schrok me rot toen ik vanochtend de pushmelding op mijn telefoon kreeg. Je lijkt een soort van immuun geworden voor alle ellende in de wereld. Dat is al erg genoeg. Maar dit. Dit was een ‘schot in de roos’ qua impact. Waarom zou je een tienerconcert als doelwit uitkiezen? Ik kan er nog steeds niet over uit. Alle aanslagen zijn verschrikkelijk, laat dat duidelijk zijn, maar deze voelt next level.
Ik kan nog wel uren doorgaan over dit drama en hoe ik het niet kan begrijpen. Maar dat doe ik niet. Het belangrijkste om niet te vergeten is liefde. Want alleen dát helpt in dit soort situaties. Wees lief voor de mensen om je heen. Ongeacht leeftijd, geslacht, herkomst, seksualiteit of normen en waarden. Verschil mag er wezen. Verschil moet er zelfs wezen. Want dat maakt ons tegelijkertijd uniek en mens. Maar los problemen en ruzies op. Alleen dát voorkomt dat situaties dusdanig escaleren dat mensen tot dit soort wanhoopsdaden bereid zijn. 
En ja, nu klink ik net als zo’n oud religieus vrouwtje dat wijsheden uit religieuze boeken staat te preken op het Centraal Station. Maar op dit punt geef ik ze gelijk. Liefde is in deze situaties het antwoord. We moeten ons niet bang laten maken. Dat hebben we nu ook al twintig keer gehoord na alle aanslagen. Maar ook dit is waar. Want wie niet bang is, is sterk. Sterk genoeg om lief te zijn voor mensen die anders zijn dan jij. En dan, dan krijg je pas écht mooie dingen.
Door: Maxime