theme-icon
Lijf

'Let op de gevaren van een goedkope polis'

25-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
922 keer bekeken
  •  
medicine-g38eabe16a_1920

De prijs die je maandelijks betaalt voor je zorgverzekering gaat in 2023 gemiddeld gezien met een tientje omhoog. Voor veel mensen is dit reden om over te stappen naar de goedkoopste polis die er is. ‘Maar dat is zeker niet altijd even verstandig’, vertelt Babs van der Staak van de Consumentenbond in De Nieuws BV.

De prijsstijging van tien euro zit hem in meerdere factoren: de vergrijzing, meer langdurige zieken dan voorheen en duurdere behandelingen. Verder speelt ook de inflatie een belangrijke rol.

Soorten polissen
De goedkoopste basisverzekering volgend jaar is die van Zekur, waar je 122,95 euro per maand betaalt. Met 156,50 euro per maand biedt zorgverzekeraar ASR de duurste basisverzekering aan. Het verschil tussen de genoemde bedragen zit hem in het soort polis dat je hebt. Je krijgt met elke polis dezelfde zorg, maar het verschilt per polis in hoeverre die vergoed wordt. In Nederland zijn er vier soorten polissen, namelijk:

  • Een restitutiepolis: hierbij kun je naar elke zorgverlener gaan en krijg je het volledige bedrag vergoed.
  • Een naturapolis: hierbij kun je alleen naar zorgverleners gaan waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft, als je het volledige bedrag vergoed wilt krijgen.
  • Een combinatiepolis: dit is een combinatie van een restitutiepolis en een naturapolis, waarbij een deel van de zorg vergoed wordt en een ander deel niet.
  • Een budgetpolis: dit lijkt op een naturapolis, met het belangrijke verschil dat je zorg vergoed krijgt bij een beperkter aantal zorgaanbieders dan bij een naturapolis.

Let op
Omdat je bij een budgetpolis zorg vergoed krijgt bij een gering aantal zorgaanbieders, is de budgetpolis de goedkoopste polis en voor veel mensen aantrekkelijk om te kiezen. ‘Maar kies niet klakkeloos voor de goedkoopste polis’, zegt Van der Staak. ‘Kijk welke zorg je het komende jaar nodig hebt, welke ziekenhuizen gecontracteerd zijn en of dat ziekenhuizen bij jou in de buurt zijn.’

‘Op het moment dat je een budgetpolis afsluit, wordt er van jou verwacht dat je goed kijkt naar waar je de behandeling wil laten uitvoeren om niet in de kosten te lopen', vult Ombudsman Zorgverzekeringen Frederique van Zomeren Van der Staak aan. Ziekenhuizen wijzen je zeker niet altijd op de hoge kosten die je mogelijk kunt maken. Dat bleek vorige maand nog, toen een vrouw tot haar verrassing ruim 1600 euro moest betalen aan een ziekenhuis waar ze geweest was.

Zorgvergelijker
Om ervoor te zorgen dat je niet voor dergelijke verrassingen komt te staan en je de polis kiest die het best bij je past, heeft de Consumentenbond een zorgvergelijker ontwikkeld. Hierin zijn alle mogelijke verzekeringen meegenomen en kun je precies invullen wat voor jou belangrijk is.

Bekijk hieronder het volledige fragment over zorgverzekeringen in De Nieuws BV.

Thema's:

theme-icon
Lijf

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

WRM
WRM26 nov. 2022 - 5:03

Hoewel dit uitsluitend gaat over de zorgpolis geloof ik dat het een deel is van het ontstaan van een steeds meer perverse elitaire samenleving Mensen weten van gekkigheid niet meer wat ze doen of moeten doen om te besparen Van extreme risicovolle verhoging van het eigen risico bij zorgverzekeringen tot en met bloempotten en waxinelichtjes om te verwarmen De keerzijde is ook een elitaire samenleving waar mobiliteit is voorbehouden aan hen die zich een electrische auto kunnen permitteren en het normale volk een klein gebruikt autootje wordt onthouden op benzine of diesel Het geheel is een tendens en in mijn optiek een trend van groepen die alles hebben van een Tesla zonnepanelen warmtepompen en goed verzekerden tot en mensen die nauwelijks meer weten hoe ze de touwtjes aan elkaar kunnen knopen Het is niet alleen een tendens maar ook een bewust politieke keuze in de creatie van een dergelijke samenleving