BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Leraren in actie: 'Los het nu op, niet over vier jaar' | Pauw

10 dec 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
stakingpauw

Donderdag werd in de Kamer gedebatteerd over de begroting van het ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs en media Arie Slob (CU) verdedigde de plannen in het regeerakkoord. De investeringen in het primair onderwijs zijn volgens actiegroep PO in Actie en linkse oppositiepartijen geen adequate oplossing.

700 miljoen wordt er door het nieuwe kabinet geïnvesteerd in het primair onderwijs. Dit is slechts de helft van de 1,4 miljard (900 miljoen voor salarisverhogingen en 500 miljoen voor werkdrukverlaging) PO in Actie nodig acht. 270 miljoen euro van de investeringen is bestemd voor het verbeteren van de salarissen. Hiermee zou de kloof tussen de salarissen van leraren in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs verkleind moeten worden.
De overige 430 miljoen is gereserveerd voor de verlaging van werkdruk in het primair onderwijs. Echter wordt dit bedrag verspreid over vier jaar beschikbaar gesteld. 

Lerarentekort

Vorige week  zaten de vertegenwoordigers van PO in Actie, Thijs Roovers en Jan van de Ven, samen met de minister aan tafel bij  Pauw . Hierin stelden zij dat het lerarentekort een schrijnend probleem is in het basisonderwijs. De twee doelstellingen van PO in Actie willen dit probleem oplossen.
Aan de ene kant zou het salaris worden verhoogd, zodat werken in het primair onderwijs aantrekkelijker wordt en meer aanwas van nieuwe leraren komt. Aan de andere kant moet de werkdruk worden verlaagd. Door het lerarentekort moeten de leraren die er zijn harder werken waardoor de kwaliteit van het onderwijs afneemt.

De kwaliteit van het onderwijs

Zij zijn het niet eens met het uitgavenpatroon van de minister. Thijs Rovers vertelde dat de sector het tekort nu nog net bijhoudt maar als er niet snel oplossingen komt, zullen de leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs ernstig onder het tekort lijden.
Voor PO in Actie heeft de kwaliteit van het onderwijs altijd vooraan gestaan. Roovers en Van de Ven willen dat kinderen het onderwijs krijgen dat ze verdienen. Roovers vindt het jammer dat de discussie nu over geld gaat. Maar hij ziet het als noodzakelijk om het lerarentekort op korte termijn op te lossen om zo de kwaliteit van het onderwijs te garanderen.

CAO-Onderhandelingen

Vanuit de Tweede Kamer heeft een aantal oppositiepartijen zich uitgesproken over de investeringen in het basisonderwijs. Zij scharen zich achter PO in Actie en pleiten voor de 1,4 miljard die door de vakbond noodzakelijk wordt geacht. In het debat met de minister dragen deze partijen hun bezwaren ook aan.
PO in Actie en de partijen zijn bereid de handschoen oppakken maar willen op hun beurt wel dat daarvoor direct het hele bedrag van 430 miljoen beschikbaar is. PO in Actie heeft donderdag  bekendgemaakt  dat zij vanaf nu een vakbond zijn. Hiermee hopen zij meer overtuigingskracht te hebben, niet alleen op de politiek maar ook bij de cao-onderhandelingen. Vanuit die positie hopen ze de noodzaak van het lerarentekort duidelijk te maken en tot uitvoer te kunnen brengen.

12 December, nieuwe staking

De 270 miljoen die is uitgetrokken voor de salarissen is veel lager dan de 900 die PO in Actie eist voor de leraren. Zodoende zal er gestaakt blijven worden,  12 december  staat de volgende op het programma.
Door: Pauw

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar