Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Kutje plofkip! | Gevaarlijkste Wegen

12 jan 2017
  •  
leestijd 2 minuten
Gevaarlijkste Wegen
Welkom in het wilde westen van Europa! Deze week roadtrippen Ferry Doedens en Ronald Giphart door Albanië en Kosovo. Angstaanjagend én adembenemend. 
Ferry blijft as cool as ice als ze langs het 250 meter diepe ravijn rijden. Maar de arme Ronald zit met een knijpende sluitspier naast hem op de bijrijdersstoel.
Ferry vind het allemaal ferry spannend als Ronald achter het stuur kruipt. Ronald tuft namelijk niet door de bergen als een oud opaatje, maar blijkt de Vin Diesel van de lage landen.
Ferry somt het complete scheldwoordenboek op als de weg verandert in een kuilenkerkhof. Nu al het scheldwoord van het jaar: kutjeplofkip. 
Hè, bagger. Ferry en Ronald zitten vuistdiep in de drek. Dat wordt een moddergevecht of alles op alles zetten om hieruit te komen. De mannen besluiten voor het laatste te gaan. 
Fer en Ro ontmoeten een groepje hangbejaarden van het plaatselijke dorp. Ze schuiven aan bij de buurtbarbecue en dat vieren ze met shots! Ferry laat het Albanese levenselixer maar al te graag in zijn keel glijden.
Waar rook is, is avontuur. Maar als het buiten begint te donderen en bliksemen, is het voor de mannen hoog tijd om te gaan tukken.
Nee, dit is geen screensaver van je laptop. De mannen verkeren even op een roze wolk door het adembenemende uitzicht, maar niet voor lang. Rijden is hier niet voor mietjes, dus blijven opletten mannen. 
Ja hoor, rappe Ronald zit weer achter het stuur. En Ferry vindt het allemaal fantastisch. Gas op die lolly Ronald! GAS!
Is onze Lieve Heer in de buurt of rijden Ronald en Ferry écht over het water? Na kilometers bergje op, bergje af is het dal bereikt.
De dag begint rustig. Op hun gemakje zoeven ze door de Karavasta Lagune. Even geen bergen, maar een weids uitzicht. Genieten! 
De mannen komen aan bij de Spac gevangenis, een gruwelijk communistisch werkkamp. Waar je in het ergste geval zelfs levend van de berg werd gegooid. Dat komt wel even binnen.
De mannen vervolgen hun weg naar Kosovo. Nog maar net de grens over wacht ze een nieuw avontuur. Of nou ja, 100.000 avontuurtjes in de vorm van landmijnen.
Ronald besluit de mannen die de landmijnen opruimen handje te helpen. Zijn donorcodicil zit in zijn linkerachterbak. Just in case.
Daar mag op geknuffeld worden, hie, ha, ho! Ferry en Ronald bereiken hun einddoel Prestina!
Albanië heeft een onuitwisbare indruk achter gelaten. De diepe afgronden, angstaanjagende wegen, maar ook de rijke geschiedenis zullen Ferry en Ronald niet snel vergeten. Mannen dankjewel voor dit avontuur en onze nieuw vergaarde woordenschat.
Tot volgende week!
Gemist? Kijk hier de hele aflevering