Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

'Kerstdiner wordt luxer en duurder'

8 dec 2017
  •  
leestijd 2 minuten
kerstdiner
Bij veel Nederlanders staat dit jaar waarschijnlijk een luxer kerstdiner op tafel dan afgelopen jaren. De crisis is voorbij en duurdere gerechten als hertenbiefstuk kunnen weer, zegt supermarktdeskundige Paul Moers. De supers pakken hun kerstpromotie daarom nog grootser aan dan voorheen.

Meer, meer, meer

,,Het wordt dit jaar vooral meer, meer, meer'', aldus Moers. ,,Het voorzichtige en zuinige is eraf, mensen hebben het geld er weer voor over en gaan straks helemaal los.'' Niet voor niets voorspelde Detailhandel Nederland voor de hele retail recent zeker 7 procent extra feestomzet, bovenop de 1,5 miljard euro die vorig jaar aan sinterklaas, kerst en oud en nieuw werd uitgegeven.

Supermarkten

Supermarkten spelen daar duidelijk op in. Zo heeft Lidl zijn luxe Delicieux-assortiment uitgebreid tot meer dan vijfhonderd producten. Jumbo heeft zijn luxe kerstsoepen, een luxe ijstaart en runderroast met kruidenrub en rode wijnsaus daarnaast tot ,,kersthelden'' gebombardeerd.

Niets nieuws onder de zon

Toch zijn het geen hele vernieuwende dingen waar de branche mee komt. Wel wordt alles veel intensiever aangepakt. Moers wijst op de kerstspotjes op televisie. Vroeger was dat iets dat alleen de grootste ketens deden, nu komen veel meer supers met een kort filmpje om klanten te trekken.

Kerstboodschap buiten winkels

Het gaat er daarbij om dat de naam en het imago van een keten veel te zien is. ,,Natuurlijk toveren we onze supermarkten volledig om tot kerstwinkels'', legt marketingdirecteur Wim Junte van Jumbo uit. ,,Maar ook buiten de winkels zie je onze kerstboodschap overal.'' Jumbo regelt tevens tienduizenden kerstdiners voor eenzame ouderen en arme gezinnen.
Marktleider Albert Heijn zit ook niet stil. Die houdt vrijdag tot en met zondag weer zijn Allerhande Kerstfestival, waar elk jaar tienduizenden mensen op af komen. De grootgrutter uit Zaandam heeft onderzoek laten doen waaruit blijkt dat Nederlanders gemiddeld zo'n 108 euro uitgeven aan het kerstdiner, ruim een vijfde meer dan enkele jaren terug.

Vegetarische producten

Op het menu staan op 25 december naar verwachting ook veel groenten en vegetarische gerechten. ,,In onze winkels en online merken we duidelijk dat groenten steeds vaker centraal staan in de maaltijd'', verklaart Rutger Anema, hoofdredacteur van AH-tijdschrift Allerhande.

Alcohol en barbecue

Cocktails stelen volgens Albert Heijn straks ook de show. Dat komt vooral door de opkomst van de kerstborrel, een trend die al een tijdje gaande is in Engeland. Verder steken consumenten dit jaar waarschijnlijk veel vaker de barbecue aan ten opzichte van vorig jaar en zet de trend van 'shared dining' door. Dat laatste is een vorm van eten waarbij je vaak kleine gerechten met elkaar deelt.
Door: Kassa
Sfeerbeeld BNNVARA programma's