BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Is dit de oplossing voor arbeidsdiscriminatie?

9 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
530 keer bekeken
  •  
chien-nguyen-minh-necCwgjnB_A-unsplash
Ruim de helft van de sollicitanten zegt ooit gediscrimineerd te zijn. Tijd voor een eerlijker, objectiever sollicitatieproces. 

Er is een toename in het aantal ervaren en gemelde gevallen van discriminatie bij sollicitaties dit jaar, zo meldt Joop vorige week. Dat is het gevolg van de ruime arbeidsmarkt. Er zijn maar weinig banen voor de vele werkzoekenden. Werkgevers hebben medewerkers voor het uitkiezen en die keuzevrijheid werkt discriminatie in de hand.

Al jaren wordt er gewerkt aan een oplossing voor het probleem. Er zijn meldpunten opgericht, werkgroepen gestart, boetes uitgedeeld en talloze oplossingen aangedragen. Maar ondanks het groeiende bewustzijn omtrent discriminatie op de arbeidsmarkt is het tij dus nog niet gekeerd. Tijd om het over een andere boeg te gooien, vinden de bedenkers, Nica Renoult en Roos Aduagyei, van de anonieme vacaturebank Trickle. In deze vacaturebank gaat het om de kwaliteiten van de sollicitant, alle bijzaken zoals uiterlijk, naam of woonplaats worden weggelaten.

Trickle-down-effect
Trickle betekent zoveel als ‘filter’. Ook wel bekend in de context van het ‘trickle-down-effect’. Het principe waarbij uitgegaan wordt van een beïnvloedingseffect waarin een verandering in de bovenste lagen een kopie-effect in alle onderliggende lagen kan veroorzaken. Dat hoopt Trickle te bereiken.
Leeftijd en afkomst
De belangrijkste vormen van discriminatie zijn op het gebied van leeftijd en afkomst. De eerste blijft volgens de bedenkers een lastig af te vangen aspect. ‘Het optelsommetje is makkelijk te maken’, aldus Nica Renoult in De Nieuws BV. De werkervaring, en wanneer iemand heeft gestudeerd, staat natuurlijk nog wel op het cv. ‘We proberen nog een weg te zoeken om dat nog beter te tackelen.’ Dat kan bijvoorbeeld door af te wijken van de gebaande sollicitatie-paden. Geen cv en motivatiebrief, maar bijvoorbeeld een opdracht. Een cv waarbij alle jaartallen zijn doorgekrast is namelijk ook niet de manier, volgens Nica en Roos.

Positief discrimineren
Met het gebruik van deze vacaturebank vervalt ook het positief discrimineren; bedrijven die specifiek op zoek zijn naar meer diversiteit. Wat volgens Roos sowieso geen goede manier van rekruteren is. ‘Je wil geen token zijn als je iemand van kleur of op leeftijd bent.’

Eerste fase
Maar de vacaturebank ondervangt alleen de eerste fase van de sollicitatie. Op een gegeven moment wil een bedrijf sollicitanten natuurlijk ook ontmoeten, ofwel face-to-face ofwel in een telefoongesprek. Daarmee vervalt al snel de anonimiteit. Vanaf dat moment zijn de werkgevers zelf verantwoordelijk. ‘Daarna ligt de regie in handen van het bedrijf.’ Om werkgevers zo goed mogelijk te begeleiden in dit proces is Trickle bezig met het ontwikkelen van een clinic over diversiteit en inclusiviteit binnen een bedrijf.

Toekomst
Tot nu toe heeft vooral het kleine tot middelgrote bedrijfsleven zich bereid gevonden met de vacaturebank te werken. De grote bedrijven laten het vooralsnog afweten. ‘Voor hen is het gewoon moeilijker en spannender. Het begin is moeilijk’, aldus Roos. Daarvoor is meer voorlichting en advies nodig. En hopelijk is het over vijftien jaar dan helemaal niet meer nodig, zo’n anoniem sollicitatieproces. Dat is in ieder geval het doel van de bedenkers. ‘Heel ambitieus’, noemen ze het zelf.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar