Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

In een hokje met | Leonne Stentler

13-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
309 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2017-10-11 at 22.10.14

In hokjes denken. We doen het allemaal, ja ook jij! Velen zijn zich er niet bewust van, maar zo werkt ons brein nu eenmaal. Want ja, categoriseren helpt je lekker in je dagelijkse leven. Nu hoeft dit niet per se fout te zijn, maar als je serieus denkt dat blondines dommer zijn dan brunettes heb je het toch écht goed mis. Wij laten jou iedere week meekijken in een hokje.

Deze week duiken we in de wereld van Leonne Stentler, eredivisie-speelster én selectie EK 2013 in Zweden. Ze is één van de pioniers als het gaat om de eredivisie voor vrouwen voetbal en had het voorrecht aan te mogen aanhaken bij de wereldtop. Maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Vrouwen kunnen niet voetballen. Wat vind je daar nou van?

Dat vind ik wel vervelend. Van de week liep ik in het ADO stadion waar een klasje een rondleiding kreeg. Tijdens de rondleiding werd verteld dat de vrouwenteams het misschien wel beter doen dan de mannen, omdat de vrouwen 5 jaar geleden de schaal én de beker gewonnen hebben. En toen zei er een meisje: “Vrouwenvoetbal. Hoezo doen die het beter? O ja, dat komt omdat ze natuurlijk helemaal geen goede tegenstander hebben zoals de mannen.” Toen dacht ik wow dit bestaat nog. Er zijn mensen die nog steeds de overtuiging hebben dat vrouwen niet kunnen voetballen.”

Waar denk je dat die gedachte vandaan komt?

“Ja wel echt van vroeger. Voetbal is van oudsher een mannensport en het is tot 1971 verboden geweest voor vrouwen. Pas toen werd vrouwenvoetbal een officieel onderdeel van de KNVB. Eigenlijk dacht men altijd ‘je bent een vrouw, dus je voetbalt niet.’ En als er dan een keer een vrouw voetbalde, dan moest ze wel heel goed zijn om serieus genomen te worden. Pas vanaf 2009 werd het Oranje elftal steeds professioneler, toen konden we stappen maken om ons te kwalificeren voor het EK en WK, om zo aan te haken bij de wereldtop. Daarvoor hadden we de kwaliteiten helemaal niet om daarbij aan te haken, zoals de mannen dat hadden.”

Waar kwam dat door dan?

We voetbalden standaard in mannenkleding, omdat het de sponsor meer geld zou kosten om specifieke vrouwenkleding te leveren. En omdat we een klein percentage binnen de sport zijn, doen we er eigenlijk niet toe. Het is niet heel fijn om je in een sport te bevinden waar er eigenlijk geen plek voor je is, waar je mannenkleding draagt, waar je op het achterste veld gezet wordt als je moet trainen en waar je in tegenstelling tot de mannen geen gecertificeerde trainer krijgt. Het was altijd vechten en ik had altijd het gevoel dat ik mezelf moest bewijzen.”

Heb je zelf een negatieve situatie meegemaakt?

"Ja. Ik wilde bijvoorbeeld op voetbal toen ik 7 of 8 jaar was, maar mijn moeder moest eerst toestemming vragen aan de vereniging. Er waren namelijk geen andere meisjes bij de club. En als ik dan op school vertelde dat ik voetbalde, dan kreeg ik te horen “oh ben je dan een jongen?”.

Hoe komt het dat mannen vaker in de media te zien zijn dan vrouwen?

“Mannenvoetbal is gewoon nergens mee te vergelijken en ik denk dat elke sport daar onder lijdt. Media-aandacht hangt samen met prestaties, maar mensen moeten er dan wel iets in zien. Ze moeten erin durven te investeren. Ook hier weer moeten de vrouwen zich bewijzen en daar wacht de media nog een beetje op.”

Denk je dat dit de komende jaren zal veranderen?

“Ja, er zijn allemaal kleine veranderingen geweest die op de lange termijn heel veel zullen gaan doen. Het zal zich door blijven ontwikkelen en ik denk dat afgelopen zomer een enorme boost is geweest in de perceptie vooral. Ik heb nu zelfs mannen horen zeggen “Ja vroeger was het niet om aan te zien hoor, maar nu, zo die meiden spelen leuk voetbal hoor”. Ik dacht echt ‘Ja! Yes! Eindelijk, ze zien het!’. Wat dat betreft denk ik wel dat we over 5 jaar ook alweer heel anders praten hierover. Al met al is het een sport in ontwikkeling. Het verandert wel, maar er valt zeker nog veel te winnen.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!