Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA
Wij zijn voor eerlijke huurprijzen en helpen je in de strijd.

Hoe stem je voor meer dan alleen een partij?

15-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
816 keer bekeken
  •  
stem op een vrouw - op wit

Deze week kan je naar de stembus om jouw stem te laten horen. Maar wat kies je, naast een partij?

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om aan de hand van de verkiezingsprogramma’s van de partijen te kiezen welke partij het beste bij jou past. Heb je dat gedaan? Dan begint stap twee. Je kan namelijk nog meer met je stem. Je kan ook zorgen voor betere vertegenwoordiging van vrouwen, jongeren of mensen die veel verstand hebben van klimaatbeleid. Hoe je dat doet, leggen we je uit.

Stem op een vrouw
Op dit moment is slechts 31% van de gemeenteraadsleden vrouw. Dat is al meer dan een tijd geleden, maar nog steeds is het niet eerlijk verdeeld. In maar zeven van de in totaal 345 gemeenten is het aandeel vrouwen even groot als het aandeel mannen. Om meer vrouwen in de gemeenteraad te krijgen kan je op ze stemmen. Stem op een vrouw.nl maakt zich hier hard voor en legt je graag uit hoe je dat aan moet pakken.

stem op een vrouw - op wit

Stap 1: Kies een partij.
Stap 2: Schat in hoeveel zetels jouw partij ongeveer zal halen. In sommige grotere gemeenten zijn peilingen beschikbaar.
Stap 3: Breng je stem uit. Stem op een vrouw, lager op de lijst. Zo wordt zij met voorkeursstemmen gekozen.

Stem op een jongere
Slechts zeven procent van de gemeenteraadsleden is jonger dan dertig jaar. En dat is weinig. Ter illustratie: het aantal zestigplussers is vijf keer zo hoog. De gemiddelde leeftijd van raadsleden is dan ook 54,1 jaar, schrijft Binnenlands Bestuur. Over het algemeen lijkt te gelden: hoe kleiner de gemeente, hoe ouder de gemeenteraadsleden.

stem op een jongere - op wit

Stem voor meer diversiteit
Er zijn geen cijfers bekend over hoeveel mensen van kleur er op dit moment in de gemeenteraden zitten. Wel weten we dat maar 42 van de 1400 wethouders een niet-westerse afkomst hebben, blijkt uit onderzoek van Pointer. Of de gemeenteraad een goede afspiegeling van de inwoners van de gemeente is? Vijfenveertig procent van de raadsleden denkt zelf van niet, zo komt naar voren in een onderzoek van EenVandaag en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden onder bijna duizend huidige gemeenteraadsleden. Vooral raadsleden met een beperking, met een migratieachtergrond, LHBTQAI+-personen en jongeren worden gemist.

Stem voor LHBTQAI+-emancipatie
Tussen de vier en zeven procent van de Nederlandse inwoners behoort tot de LHBTQAI+-gemeenschap. De gemeente heeft wettelijke discriminatie tegen, uitsluiting van en ongewenst gedrag jegens deze groep tegen te gaan. Daarom hebben alle regionale COC’s in samenwerking met COC Nederland een speciale kieswijzer gemaakt. Daar worden regenboogkandidaten die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen uitgelicht. Ook dit jaar staan er een heleboel personen op de lijst die ofwel onderdeel zijn van de LHBTQAI+-gemeenschap ofwel zich inzetten voor emancipatie van deze groep. Rainbow Vote zet ze per gemeente voor je op een rijtje.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar