Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan?

VOLG ONS

Hoe kan je duurzaam leven?

7 okt 2019
  •  
leestijd 4 minuten
1920_klimaatverkenners-954503

Om verdere klimaatverandering te voorkomen moeten we duurzamer leven. Maar hoe doe je dat in het dagelijks leven? 

Amber Kortzorg: 'Ik droom er al jaren van een vrolijk en informatief programma te maken over duurzaamheid, dat geen doemscenario's schetst. We hopen mensen positief te verrassen, te vermaken én tegelijkertijd aan het denken te zetten.' In De Klimaatverkenners is dat précies wat Amber samen met Nina van Hattum gaat doen. 'We willen kijkers inspireren om net iets vaker voor duurzame oplossingen te kiezen.'

Het is niet gek dat veel mensen af en toe door de bomen het bos niet meer zien. Verduurzamen kan best ingewikkeld zijn. Alleen al de verschillende terreinen waarop je zou kunnen verduurzamen: je huis, eetgewoontes, reizen, inkopen en nog veel meer. 


Duurzaam huisdier


Bijna 60% van de Nederlanders heeft een of meer huisdieren. Het zijn er in totaal zo’n 33 miljoen. Maar hoe duurzaam zijn die eigenlijk? Met die vraag trappen Amber Kortzorg en Nina van Hattum de eerste aflevering van De Klimaatverkenners af.  

Duurzaam reizen

Reizen is een grote vervuiler. De beste oplossing voor het milieu is natuurlijk om helemaal niet meer te vliegen, maar sommige bestemmingen zijn moeilijk op een andere manier te bereiken. Daarom kan je ook CO2-neutraal vliegen. 3 op reis laat zien hoe zij hun reizen verduurzamen. Dit doe je door de CO2 die tijdens je reis wordt uitgestoten te compenseren. Dit kan door middel van emissie-reductie-certificaten. Ook kan je een donatie doen aan een organisatie die zich inzet tegen klimaatverandering.

6c099977-ec30-4fe9-a3ee-dcd97abf2ad2

Duurzaam wonen

Ook thuis kan je veel doen. Bijvoorbeeld het verduurzamen van je huis. Maar waar begin je? Kassa heeft op een rijtje gezet waar je aan kan denken tijdens het verduurzamen van je huis.

1.     Volgens hen is het vooral belangrijk je goed in te lezen voordat je begint aan de verduurzaming van je huis. Er zijn namelijk zo veel opties dat het handig is om van tevoren informatie in te winnen over de mogelijkheden.

2.     Denk bij nieuwbouw goed na over de indeling van je huis. De standaard-indeling is als het gaat om energie namelijk niet de meest efficiënte indeling. Omdat warmte opstijgt is het verstandiger de woonkamer op de eerste verdieping te hebben. Zo slaap je met hoge temperaturen lekker koel en hoef je in de winter de verwarming niet steeds hoger te zetten.

3.     Vaak kan je een subsidie krijgen voor verduurzaming. Denk bijvoorbeeld aan vloerisolatie, een warmtepomp of een zonneboiler. En wanneer het je lukt je huis heel energiezuinig of zelfs energie-neutraal te maken, dan maak je ook nog kans een bonussubsidie te krijgen.

4.     Verduurzamen van je huis is in eerste instantie best duur. Grote kans dat je dat niet helemaal uit eigen zak kan betalen. Daarom kan je een duurzame lening afsluiten. Daarmee kun je tegen een gunstige rente energiebesparende maatregelen doorvoeren.

5.     Denk goed na over de manier waarop je je huis wil verwarmen en koelen. Volgens hoogleraar Andy van den Dobbelsteen wordt de warmtepomp de nieuwe standaard. Maar hier bestaan ook weer verschillende varianten van.

Duurzaam eten

Ook op het gebied van duurzaam eten zijn we al goed bezig. In 2018 kochten we voor 4,9 miljard euro aan dier- en milieuvriendelijk voedsel, meldt Kassa vorige week. Een stijging van 7% ten opzichte van het jaar ervoor. Maar we gooien ook een groot deel van ons voedsel weg terwijl dit nog goed te eten is, zo bleek vorige maand in Make Holland Great Again

Ook hebben we moeite een stukje vlees te laten liggen. Ondanks dat we weten dat het niet goed is voor het milieu, zijn we afgelopen jaar toch weer meer vlees gaan eten, zo meldt Joop eind september. Volgens culinair journalist Joël Broekaert kunnen we best gemakkelijk wat minder vlees eten. In De Nieuws BV laat hij weten dat mensen meer van vlees moeten gaan houden, als zij dat doen gaan ze er ook minder van eten. ‘Ik bak bijna geen echt vlees meer, maar ik maak wel af en toe een halve chorizo op een bonenschotel’, zegt Broekaert. ‘Dan eet ik 30 gram in plaats van 220 gram. Gewoon een beetje meebakken, bonen toevoegen, tomaten. Je kan zoveel ontzettend lekkere dingen maken met heel weinig vlees.’
 

Duurzaam kleding kopen

Een spijkerbroek kost zo’n 10.000 liter water. En dat is natuurlijk niet zo duurzaam. Daarnaast is de kledingindustrie verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot, meldt Kassa eind september. De industrie heeft zelf een groot aandeel in de verbetering hiervan. Maar gelukkig hebben wij, de consument, zelf ook invloed op onze ecologische voetprint als het gaat om kleding. Als je drie kledingstukken minder per jaar koopt, dan bespaar je al 57 kg CO2 per jaar. Als alle Nederlanders dat zouden doen, dan is dat op jaarbasis een besparing van 970.000.000 kg CO2. Dat is evenveel als 2,1 miljoen mensen die een jaar lang vegetarisch eten.

Benieuwd naar andere manieren waarop je kunt verduurzamen? De komende weken zullen Nina en Amber feiten over de impact van dagelijkse handelingen op het milieu delen, en geven ze tips om zelf de eerste stappen te zetten naar een duurzamer leven.

De Klimaatverkenners, vanaf 7 oktober, iedere week, op kassa.bnnvara.nl