Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

Hoe laat Envy Peru onzekere vrouwen weer stralen?

2 aug 2019
  •  
leestijd 4 minuten
EnvyPeru
Dragqueen Envy Peru gooit in De Diva in Mij zijn expertise op het gebied van uiterlijk in de strijd om onzekere vrouwen weer te laten stralen.
In De Diva in Mij krijgen vrouwen die zichzelf te lang hebben weggecijferd een ferm doch liefdevol steuntje in de rug. In de komende weken zie je hoe de deelnemers – die we alvast diva’s noemen – worden bijgestaan door een team van drie dragqueens met ieder hun eigen expertise. Eerder spraken we al met Lady Galore , die het innerlijk van de diva’s een boost geeft, en Hoax LeBeau , die het onderdeel ‘performance’ verzorgt.
Envy Peru heet in het dagelijks leven Boris en heeft een succesvolle carrière als make-up artist. Als queen van de glitter en glamour neemt hij het uiterlijk van de diva’s onder handen, met als doel dat ze weer met opgeheven hoofd over straat durven. We blikken met Boris terug op het avontuur dat De Diva in Mij heet.
Kun je me vertellen wat de vrouwen tegenhield om de diva in hen te laten zien?
Het was erg uiteenlopend. Een diva had bijvoorbeeld een heel negatief zelfbeeld omdat ze in een korte tijd veel was aangekomen. Ze vond het heel erg moeilijk om in de spiegel te kijken en kleding te passen. Daardoor kwam ze regelmatig in een huilbui, omdat ze zich helemaal niet comfortabel voelde in haar eigen lichaam.
Een andere diva had een scheiding achter de rug, en die relatie was niet goed voor haar. Ze kreeg steeds te horen dat ze niet mooi en niet goed genoeg was. Weer een ander heeft een burn-out gehad en weet nu even niet hoe ze verder moet. Ze staat stil.
Uiteindelijk komt het allemaal hier op neer: ze zitten in een dip en ze willen daar graag uitgehaald worden. 
Hoe haal je ze daar dan uit?
Vaak kan het al met iets betrekkelijk kleins. Om een voorbeeld te noemen: ik had een kandidaat die alleen maar a-lijnjurkjes droeg waarin haar lichaam helemaal niet te zien is. Dus ik spoorde haar aan om eens jeans aan te trekken. En wat meer kleur. Ik zei tegen haar: ‘Je mag wel wat uitgesprokener zijn, want je bent gewoon een mooie vrouw. Alleen hoe je jezelf presenteert is het tegenovergestelde.’ 
Ik kan me voorstellen dat het niet zo makkelijk is om iemand zo uit haar gewoontes te trekken…
Als je hoe sommige diva’s op de eerste dag kwamen binnenlopen vergelijkt met hoe ze uiteindelijk op het podium een dragperformance geven, dan is dat een ontzettende transformatie. Dat zijn gewoon twee hele verschillende mensen.
Natuurlijk is het aan de diva’s zelf wat ze verder met onze hulp doen. Ik verwacht ook niet dat na dit programma al hun problemen zijn opgelost. Dat kan natuurlijk niet. Maar ik denk dat we in ieder geval een begin hebben gemaakt en ze in de goede richting hebben geduwd.
Hoe ziet zo’n eerste stap er concreet uit?
Er was bijvoorbeeld een kandidaat die zei dat ze geen tijd had om een make-up op te doen in de ochtend. Maar volgens mij is er altijd wel een momentje op de dag waarop je even een make-upje op kan doen. Ik heb haar laten zien hoe je in een korte tijd een hele basic, mooie make-up kan zetten. Dat helpt toch om wat zelfverzekerder de dag door te komen.
Wat hoop je dat de kijker gaat opsteken van het programma?
Ik vind het erg tof dat drie dragqueens een leidende rol hebben in het programma. En ik hoop dat de kijker gaat zien dat drag meer is dan alleen een pruik opdoen, een jurk aantrekken en gaan. Er gaat heel veel werk aan vooraf en eigenlijk is drag gewoon een vorm van kunst. Hopelijk gaan mensen dat inzien als ze het programma kijken.
Als ik mensen voor het eerst ontmoet, dan denken ze vaak dat ik de hele dag als dragqueen rondloop, maar dat is natuurlijk helemaal niet het geval. Daarom is het leuk dat je ons in het programma ook als jongens ziet én als mooie vrouw. 
Wat heb je zelf van deze ervaring – meedoen aan De Diva in Mij – geleerd?
Voor mij en de andere dragqueens is vol zelfvertrouwen de wereld instappen een tweede natuur geworden. Dus ik dacht bij veel diva’s wel: nou meid, kom op, even wat peper in je reet. Maar dat zit bij die persoon natuurlijk wat dieper. Door dit programma ben ik gaan beseffen dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is om goed in je vel te zitten, compleet van jezelf te houden en gewoon te doen wat je wil. Eigenlijk zijn er heel veel mensen die dat niet van nature hebben. Door het programma ben ik me daar veel bewuster van geworden. 
Dat lijkt me een erg waardevolle les…
Dat je goed in je vel zit, is iets om heel erg blij mee te zijn. En ik hoop dat mensen die mij als dragqueen zien daar ook wat empowerment uit halen. Dat ze denken: kijk die dragqueens, die doen gewoon lekker wat ze willen. Ik ga dat ook gewoon doen! Ik hoop dat mensen het als een voorbeeld zien. 
Sfeerbeeld BNNVARA programma's