NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Hoe je het eerste studiejaar overleeft

22 sep 2016
  •  
leestijd 2 minuten
2302823476_f98aa3e5ea_b

De legendarische introductieweken zijn alweer voorbij. En het echte werk is begonnen. Je kan er alleen wel een beetje aan kapot gaan! Al dat feest enzo. Maar met deze tips overleef je de rest van het studiejaar. Misschien.

Huisgenoot regelen

Helemaal alleen op kamers gaan, daar word je per se niet vrolijk van. Doe ’t dan gewoon samen met één of meer huisgenoten in de stad waar jullie studeren . Wel zo handig als alles bij elkaar zit. Huishoudelijke klussen zoals poetsen kan je om de beurt doen. Kies je voor een studentenflat dan is er altijd wel ergens een feest. Het voordeel van een woongroep op de schoolcampus is dat je voorzieningen zoals een fitnessruimte voor de deur hebt. Kan je nu al niet kiezen? Je hebt ook nog verenigingshuizen, containers, hospita’s, antikraak, studio’s, appartementen, woonboten en veel andere creatieve alternatieven. Maar laat je vooral niet naaien door de huurbaas. Word je wel belazerd mail dan naar Boos@bnnvara.nl . Dan komt Tim even voor wat bombarie zorgen!

Korting pakken

Check eerst of je studentenkorting krijgt, voordat je iets koopt. Sommige winkels en websites hebben studentendeals. Er zijn namelijk een aantal kortingspassen die jouw studentenleven een stuk goedkoper maken. De CJP-pas geeft korting op cultuur, films en festivals, terwijl de Knaekpas weer korting geeft voor winkels en restaurants. Wil je ook internationale kortingen? Neem dan een ISIC kaart, voor bijvoorbeeld korting op reizen . En dan hebben sommige regio’s nog een eigen studentenkortingspas. In Den Haag heb je de Ooievaarspas, die je alleen kan aanvragen als je geen studiefinanciering of DUO-lening krijgt. Met een gratis Stufivanstudenten account, mag je bij online aankopen de commissie in je zak steken!

Staatskas roven

Verdien je weinig geld ? Dan kan je kijken of je recht hebt op huur- en zorgtoeslag. Als je een studentenverzekering neemt, bedenk dan goed wat je wel en niet nodig hebt. Dat scheelt knaken. Ook belastingaangifte is de moeite waard, want je krijgt gemiddeld 250 euro terug. En het moet. Ook niet onbelangrijk.

Gierig doen

Je kan op veel manieren zuinig doen met je zuurverdiende geld. Waarom nieuwe studieboeken kopen als er tweedehands boeken bestaan? Zelf koken is sowieso goedkoper. Gewoon grote porties knallen en invriezen. Supermarkten geven versproducten met de datum van vandaag soms gratis mee. Ben je lid van een studie- of studentenvereniging dan krijg je korting op bier, activiteiten en nog veel meer. Een ‘gratis’ studentenrekening mag niet ontbreken. En nu we toch gierig aan het doen zijn, controleer altijd met de huurcommissie huurcheck of je niet te veel huur lapt?

Bijbaan scoren

Een bijbaan hoort er ook gewoon bij. Voor die bijbaan kan je het beste aankloppen bij een studenten uitzendbureau. Want dan houdt je baas rekening met je studielast, wat veel gezeik scheelt. Én neem vooral een leuke baan, een met voordelen. Ga bijvoorbeeld werken als bezorger. Gratis eten en kan je meteen de stad verkennen per scooter. Horeca is ook niet verkeerd. Gratis zuipen en je leert een shitload aan mensen kunnen. Alleen de werktijden zorgen er wel voor dat je je eerste college (te) vaak skipt.