Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe gaat het Wereld Natuur Fonds te werk in de derde wereld?

16-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
Volgens het Wereld Natuur Fonds is overbevolking een groot gevaar voor de natuur, dus is de organisatie actief in geboortebeperking in natuurgebieden in de derde wereld.
‘We hebben een bevolkingsexplosie hier in India, we moeten meer mannen aanmoedigen zich te laten steriliseren’, zegt een dokter die voor het Wereld Natuur Fonds (WNF) sterilisaties uitvoerde bij de inheemse bevolking van Noord-India in ZEMBLA . Het WNF is actief in het project omdat overbevolking volgens de organisatie een groot gevaar is voor de natuur. En dus moet anticonceptie worden aangemoedigd, of mensen moeten zich laten steriliseren.
Moord
De Amerikaanse website Buzzfeed onthulde eerder dit jaar al dat het WNF wereldwijd parkwachters financiert die worden beschuldigd van marteling, seksueel misbruik en moord van de lokale bevolking in verschillende wildparken. ZEMBLA reist af naar Noord-India om deze praktijken te onderzoeken. ‘Ik krijg hier net een mobiel in mijn handen gedrukt’, zegt verslaggever Jos van Dongen vanuit het land. ‘Daarop staan twee mensen die door de politie zijn doodgeschoten toen ze verwijderd werden uit hun dorpen.’ Van Dongen spreekt nabestaanden van mensen die zijn omgekomen toen een dorp met harde hand werd ontruimd om plaats te maken voor natuurgebied.
De afgelopen jaren is de strijd tegen stroperij steeds bloediger geworden. Gewapende parkwachters worden door het WNF geholpen met nachtkijkers, wapen- en ondervragingstrainingen. Parkwachters van het Kaziranga National Park in India verklaren dat ze ‘ongewenste bezoekers mogen neerschieten, zonder vragen te stellen’. Soneswar Narah van mensenrechtenorganisatie JKSS ziet van dichtbij de betrokkenheid van het WNF: ‘Alles wordt door het WNF beheerd, als een onzichtbare hand. Onder het mom van natuurbescherming creëren ze een gewelddadige omgeving.’ Tussen 2014 en 2016 zijn in Kaziranga vijftig mensen gedood, volgens Soneswar zitten daar veel onschuldige slachtoffers bij.
Schuld
In de uitzending Slachtoffer van het Wereld Natuur Fonds is professor Bram Büscher van de Wageningen University kritisch op de visie van het WNF. ‘De oorzaak van het probleem wordt bij de verkeerde mensen gelegd, het probleem is veranderend landgebruik en daar hebben wij [het Westen, red.] een veel grotere rol in. Het lijkt erop dat arme mensen rondom natuurgebieden de schuld krijgen van het verlies aan biodiversiteit. Terwijl dat absoluut niet het geval is.’
Het WNF wil geen interview op camera geven.

Meer over:

zembla, natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.