BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Het Wilde Web | The Voice of YouTube

3 nov 2017
  •  
leestijd 3 minuten
WhatsApp Image 2017-11-03 at 15.57.57

De Facebook-fitties van tante Truus en het cappuccino-gekots op Instagram. Je wilt het allemaal niet weten. Wat je wél wilt, is op de hoogte blijven van internettrends die ertoe doen. Of juist niet, maar dat het je leven wel voor één klik even beter maakt. Daarom zorgt chickbait Marleen dat jij niks mist in ons wekelijkse digitale internetcafé: Het Wilde Web. Deze week: The Voice of YouTube.

YouTube is nog niet lang dood. Misschien een beetje comateus, maar tussen het vlogverkeer van 12-jarige beautymeisjes die lipstick vreten voor de likes, is zeker nog sprake van loszingend wild. Mensen met écht talent die met hun gouden strottenhoofdjes de ene na de andere cover knallen. Voor een handjevol fans. Én wie weet voor die ene platenbaas die zit mee te kijken op de iPad van zijn dochter.

Duimpje omhoog

Waar een viral is, is mijn vinger. Afhankelijk van de inhoud, kan dit variëren van een duimpje omhoog of dikke middelvinger. Die laatste gebruik ik in gedachten het vaakst op YouTube. Want echt iedereen met een wifi-verbinding en een kloppend hart hangt hier tegenwoordig de vlogger uit. Elf minuten iemands tandenpoetsroutine aanschouwen? Ik heb al amper de tijd voor mijn eigen Netflix-lijst of überhaupt het poetsen van mijn tanden. Laat staan dat ik hieraan tijd wil besteden. Geef mij maar mensen die iets te zeggen hebben. Of te zingen.
Warm word ik van de pareltjes die tussen de Enzo knulletjes en Monica geneuzel heen glippen. Dat ene vergeten viral vocaaltje. YouTube got wel degelijk talent en veel ook. Het Esmee Denters-tijdperk is zeker nog niet voorbij. En sterren in wording zoals onze Esmee zijn precies de reden dat ik ooit überhaupt aan Youtube gekluisterd zat. Dat, en vallende kitten-compilaties.
Onontdekte YouTube-talenten waren een paar jaar geleden de Bibi Breijmannetjes van deze wereld. Met uithalen die langer duren dan de gemiddelde YouTube-advertentie (voor deze steek ik even die denkbeeldige middelvinger op). Ik kijk ik altijd met ingehouden adem toe. Ze bezitten meer talent dan ik in mijn volledige kleine teennagel heb. Het is net of je The Voice of Holland kijkt, maar zonder vervelend jurycommentaar. En zonder liveshows. Zonder poespas of enorme studiolichten. Je krijgt gewoon, heel intiem een kijkje in iemands slaapkamerstudio.

De nieuwe Justin Biebers

Neem nou Davina Michels. Waarschijnlijk druk je voor deze naam niet direct op de rode knop, maar daar komt verandering in. Ook al deed Davina een jaar geleden mee aan Idols, haar rijzende ster viel al snel. Tot nu. Ze knalde haar cover van Pinks hit ‘What About Us’ op YouTube en een dikke viral verder luisterde Pink herself deze versie van haar hit. En ze was verkocht. Hopelijk volgt de rest van Nederland snel en kan ze het Idols-avontuur snel vergeten. Want misschien begint haar carrière wel nu door één simpele YouTube-upload. Heeft ze alleen die ene platenbaas nog nodig. 
Maar of het nou The Voice, Idols of YouTube is: eenmaal ontdekt, verdwijnen de talenten vaak in de lucht als sterrenstof. Als je geen Justin Bieber heet, is dit helaas de toekomst. En dit vind ik zo jammer. De vloggers blijven overeind staan, terwijl de pareltjes één voor één worden vergeten. Maar ik draai mijn luie bureaustoel toch echt liever om voor de internettalenten. Want of die ene platenbaas nou zit te kijken, ze blijven het wél proberen. Dan heb je niet alleen talent, maar strijd je er ook voor. Dat is óók een talent.
De mogelijke Justin Biebers op YouTube (throwback naar zijn privé-optreden voor Esmee Denters) zijn voor mij de mensen die het internet écht breken. Alsof ik iets heel kostbaars heb ontdekt. Ik voel me er bijna zelf speciaal door. Misschien heb ik dan toch nog ergens talent. Het ontdekken van ander talent! 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar