BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Het OM eist geen straf tegen verdachten in zaak Mitch-Henriquez | Pauw

21 nov 2017
  •  
leestijd 3 minuten
Schermafbeelding 2017-11-21 om 10.10.16

De twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Mitch Henriquez zijn wel schuldig aan mishandeling, maar niet aan dood door schuld en daarom wordt door het Openbaar Ministerie (OM) geen straf geëist. De hoofdofficier van justitie van het OM Den Haag,  Bart Nieuwenhuizen, reageert maandagavond bij ons aan tafel.

Nieuwenhuizen kwalificeert deze zaak als "een hele trieste met alleen maar verliezers". 'Ik vind het vooral erg voor de nabestaanden van Mitch Henriquez, de familie. Zij hebben gewacht op genoegdoening en die komt er in hun ogen niet en dat begrijp ik heel erg goed. Dat verdriet is zwaar en daar voelen wij in mee, maar wij hebben een strafrechtelijke afweging te maken, volgens de regels van het strafrecht'.

Geen gevaarlijke situatie

Uit het requisitoir van de officier van justitie kwam naar voren dat Mitch Henriquez de politie zou hebben uitgedaagd door te roepen dat hij een vuurwapen zou hebben, maar daarbij was wel duidelijk dat het om een grap ging - ook omdat hij daarbij steeds naar zijn kruis wees. 'Het was duidelijk dat hij geen vuurwapen had en er was ook geen concrete vrees dat er een wapen aanwezig was. 'Het was voor iedereen van begin af aan duidelijk dat Mitch een grap maakte. Misschien misplaats, misschien te vaak gemaakt, maar wel duidelijk', zegt Nieuwenhuizen. Uiteindelijk werd Henriquez aangehouden vanwege ordeverstoring, baldadigheid en, eventueel, openbaar dronkenschap.

Wazige videobeelden

In de rechtszaal zijn betere beelden vertoond dan het OM kon overleggen. 'Dat is een gek verhaal', vertelt Nieuwenhuizen. 'De Rijksrecherche had ook de goede beelden, met de goede kwaliteit, alleen die hadden die oorspronkelijke beelden gebruikt voor een compilatie, maar de ICT'er van de Rijksrecherche had niet in de gaten dat door die compilatie de kwaliteit achteruitging. 'Zo hebben wij die beelden aangeleverd gekregen, nooit geweten dat daar nog veel betere beelden achterzaten', aldus Nieuwenhuizen.
Advocaat  Richard Korver  van de nabestaanden heeft die betere beelden boven water gekregen. Hij zegt dat je op dat betere beeld veel beter ziet wat er gebeurd is. 'Gelukkig heeft de heer Korver dat boven water gekregen, want wij zijn voor de waarheidsvinding, en gelukkig hebben we deze beelden ook aan alle procesdeelnemers der terechtzitting kunnen laten zien. En ook de medische deskundigen hebben deze beelden nog kunnen zien, maar die hebben allemaal geoordeeld dat hun aanvankelijk oordeel, hun medische waarneming en conclusies door die betere beelden niet veranderde', vertelt Nieuwenhuizen.
Met complottheorieën die opborrelden na aanleiding van deze samenloop van omstandigheden kan Nieuwenhuizen niet zoveel. Want dat die slechte beelden ineens boven water komen, was voer voor een hoop vragen en achterdocht. Met name aan de kant van de nabestaanden. Nieuwenhuizen: 'dit is gewoon heel plat bij de Rijksrecherche in de compilatie misgegaan en gelukkig is het nog op tijd hersteld.'

Onrechtmatig geweld

Mitch Henriquez liep door de arrestatie schade aan het brein door zuurstoftekort op, een zwelling bij de neus, zwelling bij de ogen, bloeduitstortingen en breuken in het strottenhoofd. Geweld op de hals kan hebben geleid tot een verstikkingseffect door zuurstoftekort bij de hersenen en daardoor bij andere organen. De verdachte agenten hebben, zo oordeelt de rechter, onrechtmatig geweld gebruikt. 'Het gebruik van de pepperspray en de nekklem waren onrechtmatig', aldus Nieuwenhuizen.
Maar wat uiteindelijk tot de dood van Henriquez heeft geleid, volgens het merendeel van de deskundigen, is volgens Nieuwenhuizen een soort stresssyndroom dat zich zou hebben voorgedaan in het lichaam van Mitch. 'Waar het plat gezegd op neerkomt is dat je teveel adrenaline aanmaakt, wat het hart niet meer aankan, waardoor het gaat trillen, waardoor een hartstilstand optreedt, waardoor er zuurstofgebrek ontstaat. En dan is het de vraag: is de doodsoorzaak nou de verstikking of is de doodsoorzaak het stresssyndroom? Maar dat is met zekerheid in beide gevallen niet vast te stellen.' 
'En als het niet onomstotelijk kan worden vastgesteld, als het niet zonder enige vorm van twijfel kan, dan moet er in Nederland vrijspraak volgen. Je kan op basis van twijfels niemand veroordelen', volgens de hoofdofficier. 
Kijk hier het hele gesprek met Nieuwenhuizen terug, maandagavond bij  Pauw

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar