Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Het coronavirus verdeelt de VS in arm en rijk. Hoe zit dat?

22-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
john-cameron-JWEwaHqSAHU-unsplash
Ook de Verenigde Staten gaan gebukt onder het coronavirus. Toch zijn de maatregelen daar voor iedereen anders.
 
Het land werd afgelopen week overvallen door het coronavirus en neemt sindsdien maatregelen. Net als in Nederland is er ook in de Verenigde Staten een enorm tekort aan testen. Tenminste; voor de arme mensen. Zeker honderd rijke New Yorkers hebben zichzelf afgelopen week namelijk laten testen op het virus, zo meldt Joop.

Corona-testen
Deze Amerikanen zijn lid van een dure en exclusieve gezondheidsdienst met de naam Sollis Health. Voor vijfduizend euro per jaar krijgen klanten toegang tot private eerste hulp en voorrang op specialisten. Deze exclusieve dienst had ook toegang tot de corona-testen. En dat terwijl er voor de hele staat New York per dag maar enkele honderden testen beschikbaar zijn. Veel van deze Amerikanen hadden geen directe reden om de test te nemen. Ze hadden geen ziekteverschijnselen en waren niet in aanraking geweest met iemand die positief getest is op het virus.
martin-sanchez-86Tyuh4cz8k-unsplash
Stapelbaar
Maar dat is niet het enige verschil. In De Wereld Draait Door spreekt hoogleraar Beatrice de Graaf haar zorgen uit over de groeiende ongelijkheid. ‘Ongelijkheid wordt vergroot. Rijke mensen kunnen medicijnen kopen, kunnen zich beschermen. Maar arme mensen niet.’ Op dit moment zijn er in de Verenigde Staten namelijk al te weinig IC-bedden. Daar komt bij dat sinds Trump de Obamacare heeft uitgekleed, er weer heel veel onverzekerde Amerikanen zijn. ‘Ook mensen met obesitas lijden verhoogd risico, net als mensen in armoede en mensen die leven in slechte hygiëne. Dus wat gaat daar gebeuren als het daar echt doorzet? Dan worden mensen in armoede, die nu al een achterstand hebben, de dupe.’  
Geen buffer
Het verschil zit hem in kleine dingen die opgestapeld een enorm verschil maken. ‘Het gaat ook om thuis. Heb je thuis een rustige plek waar je kan uitzieken? Heb je genoeg groente en fruit? Heb je genoeg medicijnen ingeslagen? Heb je genoeg mensen die voor je zorgen? Weet je überhaupt hoe je met je eigen gezondheid om moet gaan?’ Op dit moment zijn er volgens De Graaf al mensen die bij de voedselbanken niet genoeg krijgen om hun gezin mee te onderhouden. ‘Dan hebben ze die buffer niet.’

Situatie in Nederland
En ook in Nederland zijn de kansen niet gelijk. Hoewel het zorgsysteem voor iedereen gelijk is en er in de ziekenhuizen niet gediscrimineerd wordt, hebben arme mensen wel degelijk een achterstand op rijke mensen. ‘Je wordt pas ziek als het hele plaatje uit balans is’, aldus De Graaf. En die kans is nou eenmaal groter bij arme mensen. Ook in Nederland kregen de voedselbanken al te maken met tekorten, in verband met het hamsteren in de supermarkten. En natuurlijk gaat hier in Nederland ook op dat mensen die een minder stabiele (woon)situatie hebben vatbaarder zijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!