NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Hemelvaartsdag voor dummies

25 mei 2017
  •  
leestijd 3 minuten
hemelvaart
Hemelvaartsdag. Een lekker dagje vrij. Een lekker dagje strand misschien wel, aangezien we gezegend zijn met lekker weer. Of een lekker (mi)dagje naar de kerk; deze vrije dag hebben we immers te danken aan het christendom. Maar waarom eigenlijk?

We vroegen het onze – blijkbaar niet geheel christelijk onderlegde – Digital-collega’s:

Marije (28) app-redacteur:
“Iets met de Heilige Geest. Dat-ie van de hemel op aarde kwam?”
Nee andersom. Maar hij heeft eerst nog veertig dagen na zijn dood op aarde rondgelopen.
“Wow ingewikkeld verhaal. Waarom duurde het zo lang?”
Janiek (23) stagiair BNN.nl:
“We vieren Bart-dag! Oh dat bedoelde je niet. Ja dan is het dat Jezus opstijgt naar de hemel.”
Waarom is hij niet eerder gegaan?
“Nou hij was eerst nog onrustig. Hij moest even weten of het goed was en dat soort geneuzel. Ik heb communie gedaan dus ik weet dat, heb ik nu gewonnen?”  
Martijn (35) cameraman:
“Iets christelijks… Met Pasen ligt hij in die grot. En dan is op Hemelvaart zijn lichaam opeens verdwenen. Dan gaat hij echt dood. Wel gek dat Hemelvaart voor Pasen is dan. Of is Pasen al geweest? Wow dat heb ik even gemist. Ik ben Katholiek opgevoed, kan je nagaan haha!
Marlieke (21) redacteur BNN.nl:
“Ik vind het gênant dat ik dit niet weet. Eh… Dat Jezus naar de hemel vaart? Ja? Ja, het zit hem eigenlijk in de naam al hè? Oké even googlen. Oh ja! Dauwtrappen! Ik ken wel mensen die dat doen ja. Of is dat typisch iets uit het oosten van het land? Dan gaan mensen heel vroeg opstaan om een eindje te wandelen of te fietsen. Ik heb dat ook gedaan. Nou ja, we stonden eigenlijk niet zo vroeg op en gingen niet zo ver fietsen. Het was een beetje nepdauwtrappen.”
Marco (26) innovatie:
“Dat hij naar de hemel ging.”
Waarom ging hij niet eerder dan?
“Zijn volgelingen hadden ruzie. Ze zeiden dat ze Jezus nooit gekend hadden. Dus moest hij nog even blijven. Een beetje water in wijn veranderen enzo. En toen kon hij gaan.”  
Robin (25) & Jasper (23) Digital-Academy:
R: “Jezus heeft vast weer één of andere frats uitgehaald.”
J: “Hij gaat niet naar de hemel, want dat heeft-ie al gedaan met Pasen.”
R: “Komt hij niet weer terug om een boodschap te verkondigen? BOODSCHAP!
Nee hij is met Pasen opgestaan en gaat met Hemelvaart wel naar de hemel.
R: “Wat een goed verhaal is het toch.”
Suzanne (33) senior redacteur:
“Ja… werd niet… nee. Ik denk dat bij Hemelvaart… nee, wacht! Je hebt eerst Pasen. Maar het lijkt me gek dat hij met Pasen gekruisigd is. Ik dacht dat hij met Pinksteren begraven was en met Hemelvaartsdag opgestaan. Of kwam hij gewoon even terug? Ja, wat kut dit. Ik ben echt heel heidens opgevoed, dus ik weet het niet. Mijn moeder zei altijd dat we met Kerstmis vieren, dat er nog licht en leven is. Daarom trekken ze zo’n kerstboom naar binnen elk jaar. En met Pasen vier je dat de lente weer komt! Zij zegt dat de christenen er met het feest vandoor zijn gegaan.” 
Leon (26) cameraman:
“Dat Jezus naar de hemel ging. Maar dat ligt zeker teveel voor de hand?”
Nee hoor! Dat is het exact. Hij werd gekruisigd tijdens Goede Vrijdag en hij is opgestaan met Pasen.
“Die Jezus heeft me een leventje gehad hoor.”

Gelukkig kan een gelovige collega ons wél het verlossende antwoord geven:

Marit (25) productie:
“Jezus ging terug naar de hemel, naar z’n Vader. Want hij had zijn taak op aarde volbracht. Tijdens Pasen is hij opgestaan, maar de apostelen geloofden niet dat Hij was opgestaan, omdat Jezus voor hun ogen was gestorven. Totdat hij z’n wonden liet zien. Zoals ik het zie bestaat God in drie vormen (eigenlijk een 3-eenheid): God de Vader, Jezus de Zoon en als de Heilige Geest. Jezus is de brug geweest tussen de mensen en God in de hemel. Nadat Jezus is gestorven en je God dus niet meer kan zien, zorgde God ervoor dat je hem wel kan ervaren. Met Pinksteren kan de Heilige Geest landen in ieders hart.”
Wat vind je ervan dat jouw collega’s er niet zoveel vanaf weten?
“Soms een beetje jammer wel. Want voor mij is het christelijke geloof en de Bijbel gewoon waar. Mensen interesseren zich er niet per se in en zien het niet als een heilige dag. Dat snap ik, maar ik gun het ze dat ze God ook leren kennen.” 
Meer interessante artikelen? Klik hier.