Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Voor vrijheid, vooruitgang en verandering

Sahil Amar Aïssa en zijn team van Make Holland Great Again wagen zich aan nieuwe missies om ons land wat mooier te maken. Iedere woensdag om 20:20 op NPO3.

Ruim dat licht eens op!

30 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Lichtvervuiling
In de nacht van zaterdag 29 op 30 oktober stond Nederland stil bij  de ‘Nacht van de Nacht’? Op veel plaatsen in het land ging gisterenavond letterlijk het licht uit.
De nacht is georganiseerd om aandacht te vragen voor de ‘lichtvervuiling’ van kunstlicht in Nederland. Kassen, kantoorgebouwen, sportvelden, wegen, noem maar op. ’s Nachts is er met name in de steden, zoveel licht op straat dat Nederland een van de lichtste landen van de wereld is.

Waarom minder licht?

Minder licht betekent niet alleen een lagere energierekening, maar ook minder CO2 uitstoot. Hartstikke goed dus! Gemeenten en bedrijven zorgen voor de meeste lichtvervuiling, maar ook wijzelf kunnen hier iets aan doen, bijvoorbeeld door ’s nachts op pad te gaan.
Ga op zoek naar té lichte plekken, en neem vervolgens contact op met de lichtvervuiler. Vraag of ze ’s nachts minder lichten willen ontsteken, veel ondernemers hebben hier wel oor naar want het bespaart kosten en is duurzamer. Klik hier om te zien wat je allemaal kunt doen.

Mocht je je afvragen waarom juist eind oktober het licht uitging?

Het was nieuwe maan. Tijdens de nieuwe maan staat de maan precies tussen de aarde en de zon en zien we dus alleen de schaduwkant van de maan. Vet donker dus. In India wordt naar aanleiding van deze nieuwe maan ook gefeest: het is Diwali, een festival waarbij mensen van alle geloven ‘diya’s’ maken, snoep uitdelen, vrienden en familie cadeautjes geven maar vooral... veel LICHT maken.
diya
Wil je meer informatie over lichtvervuiling? Bezoek dan eens Vroege vogels.